Waar staat minister Verlinden met staatshervorming? "Het proces gaat te traag"

Annelies Verlinden. Photo News

Uncategorized

Waar staat minister Verlinden met staatshervorming? “Het proces gaat te traag”

Anton Schelfaut

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) is samen met haar Franstalige collega David Clarinval (MR) belast met de voorbereiding van een zevende staatshervorming, maar veel lijkt er op dat vlak nog niet te zijn gebeurd. In een interview met De Tijd geeft Verlinden toe dat ze graag verder had willen staan. “Het proces gaat te traag”, klinkt het.

In een interview met De Tijd dropte N-VA-voorzitter Bart De Wever twee weken geleden een communautaire splinterbom. Hij legde prompt een extralegale strategie op tafel, maar die heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) weinig kans op slagen. “Zelfs als je pleit voor een extralegale oplossing, heb je finaal een legale oplossing nodig”, zegt ze in een interview met dezelfde krant.

De Wever haalde het onderwijs aan als een bevoegdheid waarover op een bepaald moment beslist is om ze apart uit te oefenen, zonder dat het juridisch kader in orde was. “Maar toen was daar wel eensgezindheid over. Er bestond een politiek akkoord over de taalgrens heen”, nuanceert Verlinden. “Nu zegt de voorzitter van één partij, zonder bondgenoten, dat hij het extralegaal gaat oplossen. Gelooft iemand dat je zo de zaken duurzaam kunt deblokkeren?”

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/sammy-mahdi-voorzitter-cdv-geen-enkele-vlaming-begrijpt-waar-de-groenen-mee-bezig-zijn/

Burgerbevraging

Hoewel Verlinden zelf aangeeft dat ze graag verder had willen staan, benadrukt ze dat er wel degelijk stappen zijn gezet. “We zijn de discussie aangegaan met de administraties van de federale overheid en de deelstaten. Er zijn knelpuntennota’s opgemaakt en er is de burgerbevraging, waarvan de resultaten binnenkort worden verwacht”, schetst ze.

Ook binnen de regering is volgens haar werk verzet. “Er is een lijst met voorlopige artikelen van de grondwet die we ter herziening willen verklaren. Het belangrijkste is artikel 195, dat als poort kan dienen voor andere herzieningen. Dat is veel meer dan in de vorige legislatuur mogelijk is gemaakt, want toen vond een partij (de N-VA, red.) het belangrijker de regering te doen vallen over Marrakesh (het VN-migratiepact, red.)”, hekelt ze.

Gezondheidszorg en arbeidsmarkt

Concreet pleit Verlinden voor een regionalisering van de gezondheidszorg en een sterk asymmetrisch beleid voor de arbeidsmarkt. “Het besef dat het in de gezondheidszorg niet langer kan zoals het nu is georganiseerd, leeft echt wel”, aldus de minister.

Ook de arbeidsmarkt ziet er volgens haar in Vlaanderen helemaal anders uit dan in Wallonië en Brussel. “Wat heeft het voor zin op federaal vlak niet-functionerende lege dozen te hebben als je het geld in de regio’s afhankelijk van de noden gericht kunt inzetten? Ook dat besef wordt intussen breed gedragen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Waar staat minister Verlinden met staatshervorming? “Het proces gaat te traag””

  1. Ze moet er nog aan beginnen, zoals dat binnen Vivaldi ook geldt voor die andere dossiers : tewerkstellingsgraad, pensioenhervorming, belastinghervorming… Enige realisaties : in gevaar brengen van onze energiebevoorrading en een record begrotingstekort. Dat is toch ook al iets !

  2. De IS weduwen en hun koters niet vergeten te vermelden die Bei Nacht und Nebel op kosten van de belastingbetaler met 2x VIP vluchten werden binnengevlogen en nu met volle teugen van de vrijheid en Win for Life genieten!!!! De slachtoffers en de nabestaanden mogen de kosten van de vertalingen op het vaudeville proces zelf ophoesten !!

Plaats een reactie

Delen