Vlaanderen verantwoordelijk voor 80 procent van Belgische export

Havenhuis van Antwerpen. Shutterstock

Uncategorized

Xi Jinping zal “ergens deze lente” Moskou bezoeken

Wannes Neukermans

De Chinese president Xi Jinping is van plan om ergens de komende maanden Moskou te bezoeken. Volgens de Chinese autoriteiten gaat het om een reis die in het teken van bemiddeling zal staan. Een bezoek van Xi zou echter vooral gezien worden als een teken van solidariteit met zijn collega-dictator.

In een videovergadering tussen Vladimir Poetin en Xi Jinping, waarvan fragmenten werden uitgezonden op een Russische staatszender, hadden de twee het over een bezoek dat “ergens in de lente” moet doorgaan. Poetin vertelde daarover dat het bezoek “de nauwe banden tussen China en Rusland zou tonen aan de wereld”.

Zowel China als Rusland gaven in het verleden al vaak aan dat hun banden niet ter discussie staan, maar de Chinese steun en wapenleveringen aan Rusland blijven beperkt. Dergelijke leveringen zouden namelijk westerse sancties tegen China kunnen veroorzaken.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/xi-jinping-staat-voor-torenhoge-uitdagingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Xi Jinping zal “ergens deze lente” Moskou bezoeken”

  1. Amai Wannes ! “collega-dictator”… Waar haal je dat vandaan ? Heb je te veel de WaPo en NYT gelezen ? Er is meer échte democratie in China dan in alle West Europese landen samen. In China steunt meer dan 90% van de bevolking het beleid van de regering en de CPC. Bij ons, volgens hetzelfde PEW onderzoek steunt slechts 35% van de bevolking het beleid van de regering. Een recent onderzoek van Harvard kwam op nog hogere cijfers voor China.

  2. Dit is weer een goeie: “… zouden namelijk westerse sancties tegen China kunnen veroorzaken.” Alsof China ook maar iets geeft om die westerse sancties. De Chinese export naar de VS maakt slechts 2% uit van het Chinese GDP. In onze media wordt nog steeds beweerd dat China’s economie valt of staat met de export naar het Westen. Dat is faliekant fout. De economie van China draait vooral op de interne Chinese consumptie en export naar Zuidoost Azie, het Midden Oosten, Afrika en Rusland. De export naar West Europa is peanuts in vergelijking met de export naar de rest van de wereld. Bovendien: in de voorbije 8 jaar hebben de Amerikaanse sancties enkel maar ertoe bijgedragen dat de Chinese economie nog sneller heeft geinvesteerd in automatisatie en robotisatie, en daardoor nóg competitiever geworden is op wereldschaal.

Plaats een reactie

Delen