De Roover (N-VA) verbaasd over beslissing Grondwettelijk Hof om Irandeal niet te vernietigen

Peter De Roover. Photo News

Uncategorized

De Roover (N-VA) verbaasd over beslissing Grondwettelijk Hof om Irandeal niet te vernietigen

Anton Schelfaut

Peter De Roover, fractievoorzitter voor N-VA in de Kamer, reageert verbaasd op de beslissing van het Grondwettelijk Hof om het beroep tegen de zogenaamde Irandeal te verwerpen. Nochtans had het Hof eind vorig jaar beslist om het verdrag, dat de ruil van de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele tegen de veroordeelde Iraanse terrorist Assadolah Assadi moet faciliteren, tijdelijk te schorsen.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde vrijdagavond dat de zogenaamde Irandeal, een verdrag dat een gevangenenruil tussen België en Iran mogelijk moet maken, niet in strijd is met de grondwet. Nochtans had het Hof in december een deel van de Irandeal geschorst om de uitlevering van de veroordeelde Iraanse terrorist Assadolah Assadi te verhinderen. Er is immers geen enkele garantie dat Assadi in zijn thuisland het vervolg van zijn straf zal moeten uitzitten, waardoor zijn uitlevering een gevaar zou kunnen vormen voor zijn slachtoffers.

“Politiek en moreel onaanvaardbaar”

Peter De Roover (N-VA) vindt het “opmerkelijk” dat het Hof nu tot een andere uitspraak komt dan in december, toen de wet tijdelijk werd geschorst. “Na dergelijke straffe bewoordingen bij de schorsing leek ons de vernietiging van deze wet een evidentie, maar tot onze verbazing geeft het Grondwettelijk Hof nu toch groen licht”, reageert hij. “Uiteraard moet de uitspraak gerespecteerd worden, in alle onderdelen, ook waar een procedure voor eerste aanleg noodzakelijk wordt genoemd bij overlevering.”

De Roover verwijst daarmee naar de voorwaarde die het Hof aan zijn arrest koppelde. Die stelt dat de regering de slachtoffers van Assadi moet inlichten als ze beslist om een gevangene naar Iran over te brengen, zodat een rechter van eerste aanleg de wettigheid ervan kan toetsen.

Dat het Hof de wet niet vernietigt omdat die ongrondwettelijk zou zijn, betekent volgens de N-VA-Kamerfractievoorzitter geenszins dat het “politiek of moreel aanvaardbaar zou zijn om een veroordeelde terrorist in vrijheid te stellen, onder meer omdat daardoor het lot van landgenoten in de toekomst bijkomend in gevaar brengt”.

Schijnproces

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele zit sinds 24 februari 2022 opgesloten in een Iraanse cel, nadat hij in weerwil van een negatief advies van de dienst Buitenlandse Zaken naar Iran was gereisd. Na een schijnproces werd hij veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij wordt in slechte omstandigheden vastgehouden en zou ernstige gezondheidsproblemen hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “De Roover (N-VA) verbaasd over beslissing Grondwettelijk Hof om Irandeal niet te vernietigen”

  1. Wat een joke, wat is een uitspraak van justitie nog waard, de ene wel, de andere niet en vooral door welke extreem linkse partij worden de magistraten en rechters gesubsidieerd. Daar waar de logica eindigt, daar begint justitie en als de roover dat niet (wil) weten is hij wel erg naiëf.

  2. Quickie had toch gezegd dat hij de ex NGO spion zou vrijkrijgen? Die blauwe klootzakken hebben toch ook 3 rechters moeten zoeken (en er ene vinden) om het Vlaams Blok te veroordelen? Rechtspraak bestaat niet in de bananenrepubliek Den Belziek. Zum kotzen.

  3. De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele zit sinds 24 februari 2022 opgesloten in een Iraanse cel, nadat hij in weerwil van een negatief advies van de dienst Buitenlandse Zaken naar Iran was gereisd (sic). NGO’ers erkennen blijkbaar geen wetten noch meesters. Moet België terroristen ruilen tegen NGO’ers die het gevaar opzettelijk/vrijwillig opzoeken? Quid het Grondwettelijk Hof: samengesteld voor de helft uit politici. Dan krijg je uiteraard politieke arresten waaruit schurkenstaten voordeel kunnen halen.

  4. Wie gelooft er nu echt nog dat het Belgische gerecht onafhankelijk en in alle eer beslissingen neemt???🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
    Snel één van de linkse vriendjes geraadpleegd en alle principes worden schaamteloos opzij gezet.

  5. Wij laten een gangster vrij om een Belgische gangster (Lees: NGO medewerker) die op vrije wil ons belastinggeld gaat rondstrooien daarginds vrij te laten????? Alle verontwaardiging ten spijt van NVA, als ze echt zouden willen en wat meer tam tam maken zou quickie stickie het nooit zo ver laten kopen hebben. Postjes in 2024 weet je wel?

  6. er zijn mensen die iedereen en alles willen tarten en nu zit ollivier vast en iedereen moet rechtstaan om hem te helpen,wel sorry, hij heeft zijn gedacht willen doen zoals alle ngo’s en groenen en hij zit vast,wel hij zit daar goed,want het is ik die het moet betalen.

Plaats een reactie

Delen