INTERVIEW. Gerolf Annemans over onafhankelijkheid: “Vroeger ging het over José Happart en BHV, nu gaat het over de financiële catastrofe van België”

Gerolf Annemans. Foto: via redactie

Binnenland politiek

Economen en beleidsexperts luiden alarmbel over uitblijven van maatregelen om overheidsfinanciën op orde te krijgen

Wannes Neukermans

49 economen en beleidsexperts hebben in een opiniestuk in De Tijd hun zorgen uitgedrukt over de toestand van de Belgische overheidsfinanciën. De Europese Commissie, het IMF, de OESO, de NBB, het Planbureau en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven waarschuwden de afgelopen maanden verschillende keren voor het uitblijven van ingrepen door de overheid. “Er kan geen twijfel meer zijn over de ernst van de situatie”, klinkt het.

Volgens het opiniestuk in De Tijd kan de federale regering bij de begrotingscontrole dit voorjaar haar laatste kans grijpen om de penibele situatie om te keren. Onder meer Rudy Aernoudt (UGent), Etienne de Callataÿ (Orcadia Asset Management), Herman Matthijs (VUB), Geert Noels (Econopolis), Ivan Van de Cloot (Itinera) en Bart Van Craeynest (Voka) ondertekenden het opiniestuk. Onderstaande kerncijfers bewijzen volgens hen dat het de foute richting uitgaat en dat maatregelen dringend nodig zijn.

  • Door de vergrijzing zullen tegen 2050 de uitgaven in de sociale zekerheid 3,5 procent van het bbp– zo’n 20 miljard euro – hoger liggen.
  • De overheidsschuld zal bij ongewijzigd beleid tegen 2050 200 (tweehonderd) procent van het bbp bedragen. Als de rentes fors stijgen, kan dat 300 procent worden.
  • De stijgende rente kan de overheidsschuld doen oplopen tot zo’n 9 miljard euro extra per jaar.
  • De Europese Commissie wil een structurele inspanning van 7,8 procent van het bbp.
  • Europa staat “perplex” door de dure en inefficiënte pensioenhervorming die Karine Lalieux wil doorvoeren

Noodzakelijke ingrepen

De overheidsfinanciën op de rails krijgen zal een werk van lange adem zijn. “Hoe sneller onze overheden daaraan beginnen, hoe draaglijker de inspanningen gespreid kunnen worden”, klinkt het. “Verschillende ingrepen zijn noodzakelijk.”

De 49 experten willen een geloofwaardig meerjarentraject, inspanningen om meer mensen aan het werk te krijgen en ernstige pensioen-en gezondheidszorghervormingen met het oog op de vergrijzing. Daarnaast pleiten ze voor “voorafgaande impactanalyses van nieuwe beleidsvoorstellen”.

De economen vrezen dat de begrotingscontrole van dit voorjaar de laatste kans is. “Daarna gaat de regering allicht stilaan in campagnemodus”, klinkt het. “Wie weet hoe lang het deze keer duurt om na de verkiezingen nieuwe regeringen te vormen. De vorige periode van lopende zaken (2019-2020) bracht een duidelijke structurele verslechtering van onze overheidsfinanciën. Een herhaling daarvan kunnen we ons niet veroorloven.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/dreigt-belgie-af-te-stevenen-op-griekse-toestanden-en-dreigen-we-onder-curatele-gesteld-te-worden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Economen en beleidsexperts luiden alarmbel over uitblijven van maatregelen om overheidsfinanciën op orde te krijgen”

  1. Altijd maar over de « vergrijzing », maar over de « verbruining » en de torenhoge kosten die daarmee gepaard gaan, daar wordt in koor zedig over gezwegen.
    Net zoals in Terzake gisteren, waarin men het terug had over het geweld op het treinpersoneel. Ook daarin werd o.m. met geen woord gerept over het profiel van de daders. Het grote taboe. De kijkers mochten zich een bewust worden van alle « multicul -zegeningen ».

  2. In navolging van de uiterst verstandige, nu door de EU en eurofielen gedemoniseerde Britse Brexit, in België een snelle, voorspoedige Belxit. Alleen zo kan het land gered worden. En natuurlijk de Belgische Frank terug, zodat men weer controle heeft over eigen financiën, zoals devaluatie etc.

Plaats een reactie

Delen