Geen ‘vrijheid blijheid’ in de cultuursector

Stijn Brouns. Van de redactie

Cultuuroorlog

Oxfam moedigt medewerkers aan om inclusief taalgebruik te hanteren

Simon Segers

Oxfam, de wereldwijde organisatie die zich inzet voor honger- en armoedebestrijding, bezorgde haar werknemers een handleiding voor inclusief taalgebruik. Zij promoten hiermee progressieve idealen omtrent migratie, seksualiteit en diversiteit.

“Bij Oxfam is het belangrijk dat de taal die we gebruiken onze waarden en ons werk reflecteert”, staat in de inleiding te lezen. “Taal heeft de macht om systemen die armoede, ongelijkheid en lijden in stand houden te versterken of net te deconstrueren. Keuzes binnen de taal kunnen ons de kracht geven om vraagstukken te herformuleren en problematische ideeën in vraag te stellen. (…) Zo kunnen we een radicaal betere toekomst bouwen gebaseerd op een intersectionele, anti-racistische en feministische visie.” De auteurs benadrukken echter wel dat de suggesties slechts richtlijnen en geen bindende regels zijn.

Archaïsche terminologie

Volgend op de obligatoire ’trigger warning’, is de handleiding ingedeeld in verschillende categorieën die speciale aandacht verdienen voor opgekuist taalgebruik – zoals handicaps, mentale gezondheid, seksuele diversiteit en migratie – en waarbij de nodige alternatieven voor de archaïsche terminologie zijn voorzien. Zeg bijvoorbeeld niet ‘kreupele’, maar ‘persoon met een mobiliteitsbeperking’. ‘Prostituee’ vervang je door ‘sekswerker’ en ‘biologische man’ door ‘als man benoemd bij de geboorte’. Ouders als een ‘moeder’ of ‘vader’ benoemen is eveneens te vermijden, want wat dan met transgender ouders? Persoonlijke voornaamwoorden mogen bovendien nooit zomaar verondersteld worden op basis van het uiterlijk van de geadresseerde, maar dat is eenvoudig op te lossen volgens Oxfam. “Het kan ondersteunend werken om de bekendmaking van de persoonlijke voornaamwoorden standaard op te nemen in de handtekening van e-mails en bij begroetingen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Oxfam moedigt medewerkers aan om inclusief taalgebruik te hanteren”

  1. Oxfam is een niet een wereldwijde organisatie die zich inzet armoede en hongerbestrijding. Oxfam is een extreem linkse organisatie die de woke cultuur propagandeert niet meer en niet minder.

  2. De kleuters van Oxfam zijn internationaal georiënteerd: ze moeten hun orwelliaanse blabla eens gaan uitleggen in Afrika bijvoorbeeld, of in Azië, of in de Arabische wereld.. Daar spotten ze die clowns weg. Alleen in het waanzinnig geworden westen kan men die onzin blijven verkopen.

  3. Oxfam, was dat niet de organisatie waarvan bepaalde medewerkers in Haïti enkel humanitaire steun verleende in ruil voor seksuele diensten. Die organisatie gaat nu de moraalridder spelen met hun woke waanzin.

  4. Ze zouden beter wat deontologische regels opmaken dat het “gedoneerde” geld door hun medewerkers niet uitgegeven wordt aan lokale prostituees ipv zich met dergelijke onzin bezig te houden.

  5. Ik heb nog nooit iets gekocht bij die maffe straatleurders die de armoede in de derde wereld misbruiken door als als dekmantel te dienen voor hun Orwelliaanse zending.

Plaats een reactie

Delen