Els Ampe start nieuwe politieke beweging ‘Voor U’: “Mikken op 7 procent van de stemmen”

Els Ampe. Photonews

Uncategorized

Tegen zondag stikstofakkoord: “Anders weet niemand hoe het verder moet”

Wannes Neukermans

Vlaams minister-president Jan Jambon gaat zaterdag verder met bilaterale gesprekken met zijn ministers. De deadline voor een stikstofakkoord ligt op zondagavond. Als er dan geen akkoord is, weet niemand van de betrokkenen hoe het verder moet.

De Vlaamse regering slaagt er maar niet in om een akkoord te vinden in het stikstofdossier. De deadline is al meerdere malen verschoven, maar nu neemt Jan Jambon nog tot zondag de tijd om een akkoord te sluiten met zijn regeringspartners.

Stikstofuitstoot beperken

De Vlaamse regering had vorig jaar al een akkoord klaar om de stikstofuitstoot te beperken. Tegen dat ontwerp van de Vlaamse regering zijn zo’n 20.000 bezwaarschriften ingediend. Die inspraakreacties moesten allemaal verwerkt en onderzocht worden. Nu is het aan de Vlaamse regering om op basis daarvan een nieuwe overeenkomst op te stellen.

Landbouworganisaties zoals Boerenbond hebben de landbouwers stevig gestimuleerd om bezwaarschriften in te dienen. Opvallend: die bezwaarschriften mochten door Vlaamse Parlementsleden niet ingekeken worden, van Vlaams minister Demir.

Hakken in het zand

De twee voornaamste knelpunten zijn het verschil tussen de landbouw en industrie en het principe dat een landbouwer de uitstootrechten van een andere, stoppende landbouwer kan overnemen. Cd&v lijkt niet in te willen binden en zet de hakken in het zand om de belangen van de boeren(bond) te verdedigen.

Vrijdag protesteerden in Brussel duizenden landbouwers tegen het uitblijven van een stikstofakkoord. Van verschillende partijen waren er mandatarissen aanwezig, maar vooral het Vlaams Belang greep het boerenprotest aan om haar standpunt in het stikstofdossier duidelijk te maken. We willen een duidelijk signaal uitsturen naar de politici die op dit moment vanuit een ivoren toren aan het onderhandelen zijn”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit gaat over niets minder dan de toekomst van de Vlaamse landbouw. Geef onze boeren een toekomst!”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/vooruit-biedt-wisselmeerderheid-aan-om-stikstofdecreet-goed-te-keuren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Tegen zondag stikstofakkoord: “Anders weet niemand hoe het verder moet””

  1. Ik weet het wel, laat de boeren met rust, met al jullie politieke regelneverij om jullie status te bevestigen moeten er WERKENDE mensen boeten. Exit nva jullie zullen er volgend jaar voor beloond worden.

  2. we moeten afwegen,industrie en werkgelegenheid en landbouw die miljarden subsidies hebben gekregen de voorbije twintig jaar door de cvp en nu tegen de muur staan.We hebben de landbouw niet nodig wanneer onze industrie naar de knoppen gaat,er zullen boeren genoeg overblijven om ons in leven te houden,die boeren zijn nooit tevreden,.Ik koop alles wat in Frankrijk geproduceerd wordt,goedkoper en beter,geloof me vrij.Onze tomaten zijn geen sikkepit waard,koop eens Franse of Italiaanse tomaten,idem voor de charcuterie,koop Italiaanse of Franse,.over kazen zal ik maar zwijgen,het is nog erger.Gedurende WOII moesten mijn grootouders 1000 fr betalen voor één kilo boter,bij den boer,het is vandaag nog niet anders,dat ze een boerenpaard aanschaffen ipv een tractor van 100 000 euro

  3. Inderdaad, over de woekerwinsten, van de boeren, tijdens de Duitse bezetting van WO II, wordt steeds gezwegen. Daardoor, hebben de boeren het, bij mij, verkloot. De CVP heeft, spreekwoordelijk, “boter op haar hoofd”, wat betreft de, ontoelaatbare, miljarden subsidies aan de boeren(bond). Boeren waren én zijn daar nu, het slachtoffer van. Tsjeeven misdaad, op z’n best: bij de gelovige boeren, stemmen winnen, via misbruik van het Katholiek geloof en, ondertussen, geld toestoppen, op voorwaarde, dat boerke Naas, mijnheer pastoor in zijn hol laat zitten. En, ook, een waarheid als een koe: boeren zijn nooit tevreden. Verder, wat betreft die Franse en Italiaanse producten, waar u het over heeft, heb ik dezelfde ervaring. Maar, wat mij, in dit geval, stoort, is de manier waarop politici, OPNIEUW, de exacte wetenschap aan hun stinkende, politieke reet lappen, om wille van hun “eigen postje eerst”. Er is geen stikstof probleem. Er is een politiek probleem van CVP/ Boerenbond, criminele praktijken, waar de boeren zelf in gevangen zaten/ zitten. Dit gezegd zijnde, één van de meest, zo niet dé meest gesubsidieerde boeren, zijn die van de VS. Wat moeten we daar mee ?

  4. Demir voert de agenda van de groene politieke beweging uit, Demir geeft ook geen inzage van het dossier aan het publiek. Het overheidsapparaat is heel dictatoriaal. Nu maar zien of het electoraal zal opbrengen voor Demir en compagnie…..

Plaats een reactie

Delen