Extra plenaire vergadering in Vlaams Parlement moet stikstofimpasse doorbreken

Photo News

Uncategorized

Wisselmeerderheid stikstofakkoord geen optie: “onvoldoende” voor Groen, “Vlaanderen de facto onbestuurbaar” volgens Open Vld

Wannes Neukermans

Open Vld spreekt tegen dat er zonder cd&v een beslissing kan worden genomen door de Vlaamse regering. “Vlaanderen is de facto onbestuurbaar geworden”, klinkt het bij de liberalen. In een wisselmeerderheid ziet Open Vld geen constructieve oplossing, terwijl Groen de tekst momenteel inhoudelijk “onvoldoende” vindt om mee te steunen.

Voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) staat niets de afhandeling van het dossier in de weg. Op de website van de Vlaamse regering staat formeel een conceptnota die door “een grote meerderheid in de regering” is goedgekeurd. Zonder cd&v dus. Volgens bronnen binnen Open Vld is de beslissing niet rechtsgeldig en moet de regering bij consensus beslissen, een interpretatie die door grondwetsspecialisten wordt gedeeld.

Inhoudelijk wel, strategisch niet

Inhoudelijk geeft Open Vld dus groen licht, maar de strategie om cd&v vervolgens bij ‘meerderheid’ buitenspel te zetten binnen de regering, stuit op liberaal verzet. Naar verluidt heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert Jambon laten weten dat hij niet opgezet was met de N-VA-strategie.

Volgens Open Vld heeft minister-president Jambon door met de spierballen te rollen de christendemocraten onder druk willen zetten. De chaos is nu compleet. In een poging om CD&V eraf te rijden, krijgt de N-VA het ook aan de stok met Open Vld. Bij de liberalen klinkt formeel dat “Vlaanderen de facto onbestuurbaar” is geworden.

Groen niet akkoord

Het nieuwe stikstofvoorstel dat regeringspartijen N-VA en Open Vld hebben goedgekeurd zonder coalitiepartner cd&v, lijkt voor oppositiepartij Groen op het eerste gezicht “onvoldoende. Groen heeft door het ontbreken van een consensus binnen de Vlaamse regering niet alleen vragen bij het statuut van de ingediende conceptnota, maar de inhoud zou volgens de partij ook “onvoldoende” zijn. Vooruit is nog steeds bereid om een wisselmeerderheid te steunen, bevestigde voorzitter Rousseau vandaag.

De groenen willen een verregaandere aanpak van stikstofuitstotende bedrijven. “Groen wil de import en export beperken tot een straal van 200 à 300 km rond de productieplaats. Dat lijkt ons een gezonde manier om aan landbouw te doen”, vertelde Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) daarover tijdens een recent interview.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/mieke-schauvliege-vlaams-parlementslid-groen-de-landbouwer-is-het-slachtoffer-van-een-ruzie-tussen-twee-ministers-die-zich-gedragen-als-kleuters/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Wisselmeerderheid stikstofakkoord geen optie: “onvoldoende” voor Groen, “Vlaanderen de facto onbestuurbaar” volgens Open Vld”

  1. Het zou voor Bart De Wever een signaal moeten zijn om het eens anders te proberen als de kans zich voordoet. N-VA zou al lang moeten begrepen hebben dat ze zowel federaal als regionaal door de tricolore partijen gegijzeld wordt! Laten we een nieuw recept proberen zoals de Italianen ons voor gedaan hebben!

  2. Het zou voor Bart De Wever een signaal moeten zijn om het eens anders te proberen als de kans zich voordoet. N-VA zou al lang moeten begrepen hebben dat ze zowel federaal als regionaal door de tricolore partijen gegijzeld wordt! Laten we een nieuw recept proberen zoals de Italianen ons voor gedaan hebben!

  3. Ik ben van mening dat dit geen goede oplossing is want dan passen we dezelfde strategie toe die de cd&v al 20 jaar toepast namelijk het dossier laten verrotten goed wetende dat Europa op één of andere dag deze maatregelen zal afdwingen en daarvoor haar geijkte tactiek zal toepassen namelijk EU-centen achterhouden! Kijk naar het pensioen dossier…

  4. Volkomen eens met Erwin. Er zit niets anders meer op. Laat ons terug onze Vlaamse meerderheid herstellen en het tricolore laten voor wat het is: nutteloos en tegendraads. Graaien en postjes pakken… We wisten van bij de aanvang van Vivaldi dat deze regering alleen windeieren zou leggen voor de Vlamingen. Genoeg nu: weg met die verkwanselaars!

Plaats een reactie

Delen