Britse herstelbetalingen voor slavernijverleden in stroomversnelling

Koning Charles III en koningin-gemalin Camilla. Shutterstock

Uncategorized

Britse herstelbetalingen voor slavernijverleden in stroomversnelling

Stijn Derudder

De Britse koning Charles III heeft voor het eerst zijn expliciete steun betuigd voor onderzoek naar de historische banden van de Britse monarchie met de trans-Atlantische slavernij. Dat gebeurde na de verschijning van een document dat het aandeel van een van zijn voorgangers, namelijk Willem III, in een bedrijf dat slaven verhandelde aantoont.

Buckingham Palace liet dat weten in een bericht nadat dagblad The Guardian contact met het Britse koningshuis had opgenomen over de betrokkenheid van opeenvolgende Britse vorsten in de slavernij van Afrikanen. The Guardian heeft namelijk een nooit eerder vertoond document gepubliceerd. Dat toont de overdracht van duizend pond aan aandelen in de slavenverhandelende Royal African Company. Die overdracht gebeurde in 1689 aan koning Willem III door Edward Colston. Colston was de toenmalige plaatsvervangende gouverneur van het bedrijf.

Buckingham Palace gaf geen commentaar op het document, maar zei dat het een onderzoeksproject steunde, medegesponsord door de organisatie Historic Royal Palaces (HRP) die verschillende paleizen beheert, naar de betrokkenheid van de monarchie bij de slavenhandel. Historici die gespecialiseerd zijn in de eeuwenlange betrokkenheid van de monarchie bij de slavernij van Afrikanen, waren voorzichtig positief over de verklaring van het paleis, maar zeiden dat er nog veel meer moest gebeuren.

Vastberaden om te onderzoeken

Een woordvoerder van het paleis zei: “Dit is een kwestie die Zijne Majesteit zeer serieus neemt. Zoals Zijne Majesteit vorig jaar tegen de regeringsleiders van het Gemenebest in Rwanda zei: ‘Ik kan de diepten van mijn persoonlijk verdriet over het lijden van zovelen niet beschrijven, terwijl ik mijn eigen begrip van de blijvende impact van slavernij blijf verdiepen.’”

“Dat proces is voortgegaan met kracht en vastberadenheid sinds de toetreding van Zijne Majesteit. Historic Royal Palaces is een partner in een onafhankelijk onderzoeksproject, dat in oktober vorig jaar van start ging, dat onder meer de verbanden onderzoekt tussen de Britse monarchie en de trans-Atlantische slavenhandel in de late 17de en 18deeeuw.” De woordvoerder voegde eraan toe: “Als onderdeel van die vastberadenheid ondersteunt de koninklijke huishouding dit onderzoek door toegang tot de koninklijke collectie en de koninklijke archieven.”

Het is naar verluidt de eerste keer dat Buckingham Palace publiekelijk heeft verklaard dergelijk onderzoek naar deze geschiedenis van de koninklijke familie te steunen.

Herstelbetalingen komen dichterbij

Eric Phillips, de vicevoorzitter van de Caricom Reparation Commission, die twintig Caraïbische landen vertegenwoordigt waar Europese mogendheden mensen tot slaaf maakten om op plantages te werken, verwelkomde de steun van de koning voor het onderzoek, maar zei dat Charles de betrokkenheid van de monarchie nu moet erkennen.

“Ik geloof echt dat koning Charles genoeg weet om zich te verontschuldigen, en hij zou dat ook moeten doen. De kwestie van herstelbetalingen komt alleen maar in een stroomversnelling”, zei Phillips. “Als zodanig zou koning Charles de Britse regering moeten prijzen om Caricom via een speciale commissie in te schakelen om de gevolgen en erfenissen van de slavenhandel ten volle te waarderen en praktische oplossingen te vinden om herstelrecht aan te pakken.”

Historici zeiden dat de verklaring van het paleis een welgekomen stap was, maar dat er meer middelen nodig waren om de kwestie aan te pakken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

7 gedachten over “Britse herstelbetalingen voor slavernijverleden in stroomversnelling”

  1. Als het koningshuis betrokken was, laat het koningshuis dan afdokken. Maar ik voel hem al aankomen: de factuur zal doorgestuurd worden naar de belastingbetaler, lees kleine man, die zelf geen afstammeling is van de kleine elite die zich met de slavenhandel verrijkt heeft. Bijkomend vraagje: hoeveel herstelbetalingen gaan Turkije en de Arabische landen uitbetalen voor de veel grotere en inhumanere slavernij in respectievelijk het Ottomaanse rijk en middeleeuw Arabië.

  2. Wat heeft het Brits koningshuis anno 2022 en de Britse belastingbetaler te maken met de slavernij uit vervlogen tijden? De trans-Atlantische slavenhandel was de handel in slaven uit Afrika naar Amerika, bedreven door Europeanen (wikipedia). Wie waren de kapitalisten/bankiers tijdens de gouden periode van de slavenhandel? Een tip: Baron Francesco Lopes Suasso (Amsterdam ca. 1657 – Den Haag 21 april 1710), was een Portugees-Joodse bankier in Den Haag en een van de rijkste inwoners van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Zijn vader Don Antonio was dankzij de diplomatieke diensten die hij aan de Spaanse koning had bewezen verheven tot baron. Is koning sjarel ook bereid de afstammelingen van het proletariaat uit het verleden ook te vergoeden wegens uitbuiting en virtuele slavernij?

  3. De dollar- en eurotekens staan al in de ogen. Wat een oplichterij. Mochten de royals zich schuldig voelen voor iets wat zij zelf niet uitvoerden, dan mogen ze hun fortuinen aanspreken.

  4. Ik hou mijn hart al vast, Belgie staat in de internationale publieke instellingen bekend als een goede betaler. Belgie is een machtige staat, Belgie onderhoudt de hele wereld.

Plaats een reactie

Delen