Dermagne (PS) wil besparing van 12 miljard euro enkel met nieuwe belastingen realiseren

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne. Photo News

Uncategorized

Dermagne (PS) wil besparing van 12 miljard euro enkel met nieuwe belastingen realiseren

Anton Schelfaut

Als België zijn begrotingstekort onder de Europese norm wil krijgen, moet het tegen 2026 minstens 12 miljard euro besparen. Toch lijkt PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne niet bereid om het begrotingsgevecht van vorige maand nog eens over te doen. “Als sommigen nog extra inspanningen willen, zal het van belastingen moeten komen”, zegt hij in een interview met De Tijd.

Uit een rapport van de begrotingsexperts van de Hoge Raad van Financiën blijkt dat België de komende drie jaar minstens 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), oftewel 12 miljard euro, moet besparen om te voldoen aan de Europese norm. Die bepaalt dat het begrotingstekort minder dan 3 procent van het bbp moet bedragen.

De prognoses van de Hoge Raad van Financiën houden nog geen rekening met de besparing van 0,3 procent van het bbp, 1,8 miljard euro, waarover de federale regering vorige week een akkoord heeft bereikt. Daarvoor vallen de inspanningen iets lager uit.

Dat begrotingsakkoord was felbevochten, omdat de PS weinig zin had in bijkomende besparingen. Toch waren de Franstalige socialisten zich wel degelijk bewust van de noodzaak van een extra inspanning om de uitgaven onder controle te houden, zegt PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne in een interview met De Tijd.

Nieuwe inkomsten

Als de liberalen nóg verdere stappen willen zetten voor de verkiezingen, zal er volgens Dermagne gesproken moeten worden over nieuwe inkomsten. “Dan willen wij spreken over de effectentaks. Over belastingen op aandelen. Over de belasting op de liquidatiebonus bij het ontbinden van een vennootschap”, soms hij op.

“Voor mij is de grote vraag waarover de liberalen bereid zijn te praten”, vervolgt hij. “Ik wil het nog eens herhalen: ik ben niet doof en blind voor onze budgettaire situatie. Maar laten we erkennen dat we er beter voorstaan dan toen we over deze regering onderhandelden, en beter dan we in oktober vorig jaar dachten. En toch hebben we nog 1,8 miljard euro extra gedaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Dermagne (PS) wil besparing van 12 miljard euro enkel met nieuwe belastingen realiseren”

  1. Een linkse regering staat altijd voor Sinterklaas spelen en daarna het geld terug vragen via extra belastingen, dat is al altijd zo geweest.
    Gratis bestaat niet, dat heeft wijlen Steve Stevaert mogen ondervinden. Wie meer uitgeeft dan hij heeft, moet nu eenmaal naar nieuwe inkomsten zoeken.

  2. Vlaanderen moet zo snel mogelijk onafhankelijk worden van het failliete België. Laat de walen zich maar kapot belasten. Vlaanderen moet daar niet aan meedoen. We worden als hard werkende Vlamingen al genoeg belast.

Plaats een reactie

Delen