Federale overheid betaalde vorig jaar 1,25 miljoen euro aan leeflonen uit

Ellen Samyn. Belga Image

Uncategorized

Federale overheid betaalde vorig jaar 1,25 miljard euro aan leeflonen uit

Anton Schelfaut

De federale overheid keerde in 2022 meer dan 1,25 miljard euro uit aan leeflonen, waarvan 40 procent naar niet-Belgen ging. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn opvroeg bij minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS). Samyn vreest dat de migratiedruk het sociaal systeem op termijn onbetaalbaar zal maken.

Vorig jaar keerde de federale overheid in totaal meer dan 1,25 miljard euro uit aan leeflonen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn opvroeg bij bevoegd minister Karine Lalieux (PS). Van dat bedrag was 40 procent, oftewel 503 miljoen euro, bestemd voor niet-Belgen. Daarvan ging 390 miljoen euro naar inwoners van buiten de Europese Unie. Zij strijken 31 procent van het totaalbedrag op. De overige 112 miljoen euro – 9 procent van het totaalbedrag – ging naar inwoners uit EU-lidstaten.

Samyn ontwaart ook een communautaire breuklijn in de cijfers. Zo woonde in 2022 ongeveer 28 procent van de leefloontrekkers in Vlaanderen. De overige 72 procent woonde in Wallonië en Brussel. Nochtans is slechts 42 procent van het Belgische bevolkingsaantal woonachtig in die gewesten.

Onbetaalbaarheid

Verder merkt Samyn op dat niet-Belgen “disproportioneel sterk” vertegenwoordigd zijn in de statistieken. Ze maken slechts 13 procent van de bevolking uit, maar strijken met 32 procent van het aantal leefloners wel 40 procent van het totale leefloonbudget op.

Samyn vreest dat de migratiedruk het sociaal systeem op termijn onbetaalbaar zal maken. “Hoe men het ook draait of keert: massamigratie is niet combineerbaar met een verzorgingsstaat. Dit land moet eindelijk stoppen met het OCMW van heel de wereld te spelen”, besluit ze.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2023/04/francken-n-va-wil-leefloon-van-1-500-euro-voor-oekrainers-minstens-halveren-belgie-is-te-gul/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Federale overheid betaalde vorig jaar 1,25 miljard euro aan leeflonen uit”

  1. Ofwel ben je Belg en heb je alle rechten die daaraan verbonden zijn ofwel ben je dat niet. Moeten we eens niet nadenken over wat we als sociale zekerheid bieden aan inwoners die niet de Belgische nationaliteit hebben, zowel wat huisvesting als onderhoud betreft. Moeten dat allemaal individuele woningen zijn : de dure oplossing ?

  2. Als de migratiedruk het Systeem inderdaad op termijn onbetaalbaar zou maken, waarom zouden wij dan zoveel belasting dienen te betalen om o.a. volk van buiten de Europese unie dermate financieel te verwennen vermits zij nooit voorheen één cent bijgedragen hebben ? Pure en onversneden op hol geslagen masochistische xenofilie vermits de economisch productieven der eigen bevolking die wel en lang veel bijgedragen hebben tijdens hun loopbaan toch later amper een halve appel en kwart ei pensioen beuren !

Plaats een reactie

Delen