Vandenbempt na racismerel rond Lukaku: "De blanke man moet heropgevoed worden in zijn idee over de zwarte medemens"

Peter Vandenbempt. Photo News

Uncategorized

Vandenbempt na racismerel rond Lukaku: “Blanke man moet heropgevoed worden in zijn idee over zwarte medemens”

Anton Schelfaut

Volgens Peter Vandenbempt, de vaste voetbalcommentator van Sporza Radio, moet de blanke man “heropgevoed” worden in zijn idee over de zwarte medemens. “Tweehonderd jaar lang is hem geleerd dat hij beter is, het is de hoogste tijd voor een nieuw inzicht”, schrijft hij in zijn tweewekelijkse column in Het Nieuwsblad.

De Belgische voetballer Romelu Lukaku werd dinsdagavond tijdens de bekerwedstrijd tussen Juventus en Inter racistisch bejegend door de thuisfans. Hij vierde zijn gelijkmaker met een vinger op de mond en een militaire groet in de richting van de Juve-aanhangers, maar kreeg daarvoor een tweede gele kaart van de scheidsrechter.

In zijn tweewekelijkse column stelt voetbalcommentator Peter Vandenbempt het incident aan de kaak. Hij verwijst onder meer naar een analyse uit 2017 van racisme op de tribunes van de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie. Daarin stelt professor Stefan Lawrence van de Leeds Beckett University dat het een misvatting is om racisme in het voetbal te herleiden tot zicht- of hoorbare incidenten, omdat het volgens hem structureel, cultureel en institutioneel van aard is.

“Voetbaltribunes zijn oorden waar de gebruiken en opvattingen van de blanke middenklasse standaard zijn”, legt Vandenbempt uit. “Ook wie een keer anderhalf uur op één van onze tribunes staat, blijft verbijsterd achter bij wat hij allemaal hoort roepen naar voetballers van vreemde origine. Zonder dat het ooit de media haalt.”

Racistische verwijten

Daarnaast verwijst Vandenbempt naar een artikel uit 2020 van The Athletic, waarin de auteur zich afvraagt waarom de voetbaltribunes “zo vreselijk blank” zijn, “en geen weergave van de zeer gekleurde, multiculturele steden waarin ze gebouwd zijn”.

“De voor de hand liggende verklaring dat het een financieel verhaal is – tickets zijn duur – bleek niet te kloppen”, vat Vandenbempt samen. “Wel het gevoel van onveiligheid op weg naar het stadion en op de tribunes, de racistische verwijten die fans met een andere huidskleur te verduren kregen. Dus blijven ze weg.”

Heropvoeding

Tot slot citeert Vandenbempt Liverpool-legende John Barnes, volgens de voetbalcommentator “een zeer geëngageerd voorvechter in de strijd tegen racisme”. Barnes zei dat “de focus moet liggen op het systematische racisme in de maatschappij, niet op incidenten rond een voetbalveld”.

“De blanke man moet heropgevoed worden in zijn idee over de zwarte medemens”, besluit Vandenbempt. “Tweehonderd jaar lang is hem geleerd dat hij beter is, het is de hoogste tijd voor een nieuw inzicht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

24 gedachten over “Vandenbempt na racismerel rond Lukaku: “Blanke man moet heropgevoed worden in zijn idee over zwarte medemens””

  1. Ik kon hem al voor deze dwaze uitspraak niet horen. Niemand praat zo gekunsteld als deze man. Trouwens dit is een van de vele figuren bij de sport afdeling van de VRT die denken dat mensen hen geweldig vinden. Geen een van al die grote ego’s komt nog maar aan de hielen van Rik de Saedeleer.
    Dus probeer je daar wat meer in te verdiepen flapdrol i.p.v. je te profileren als het nieuwste lid van UNIA.

  2. Ook een manier om van zich te laten spreken. De greep van woke op onze samenleving is al stevig met het voorstel van heropvoedingskampen. Wanneer volgen de terechtstellingen van hardleersen?

  3. Is het een onderdeel van zijn job om politiek getinte commentaren te geven? Nog zo eentje die denkt dat racisme eenrichtingsverkeer is en een patent is van de blanke man. Als wij zouden zeggen dat terreur een patent is van moslims en dat al 1400 hen is ingeprent dat ze ongelovigen moeten opblazen, dan worden we vervolgd, maar deze kerel komt hier de volledige blanke middenklasse uitmaken voor racist. Waar is unia in deze…och sorry Unia is er niet voor de blanke mensen.

  4. Inderdaad, tijd voor nieuwe inzichten. Dat het van de VRT komt is niet zo verwonderlijk. Het is nu al schrikken als men in onze grote steden in vele wijken ook maar één blanke tegenkomt. Bijna om compassie mee te hebben. Ik ga een vraagje stellen, weet U wat er van de inboorlingen in de USA geworden is?
    Ze zitten in reservaten. Ons wacht blijkbaar een stralende toekomst. Ik kan ook iedereen een raad geven, wie het hier niet aanstaat kan het afbollen, de wereld is groot genoeg. Maar nee, we lezen in de ‘juiste’ kranten dat 1 op 2 niet EU-migranten niet werkt en ook geen werk zoekt , racisme zou echter een probleem zijn. Wat een wereld, wat een idioterie.

  5. Lukaku heeft dat zichzelf aangedaan door het racisme probleem in het voetbal te introduceren met zijn knieval voor elke wedstrijd. Op een sportterrein horen politieke statements niet thuis! Black Lives Matter? ALL lives matter !!!!!! Ook de blanke !!!!!

  6. Oerwoud geluiden nabootsen als er een neger aan de bal is , is inderdaad niet netjes !!
    Maar ik denk dat dit alleen gebeurt in voetbalstadiums en meestal door Hooligans .
    Voor de rest is het woord Racisme , het meest misbruikend woord in onze samenleving geworden, net zoals het milieu en veiligheid .
    VRT is nu ook eenmaal een extremistische linkse zender !!!

  7. Mijnheer Vandenbempt voetbal is toch (een beetje) oorlog op een grasmat , zijn er regels in oorlog?
    Het is inherent aan het spel, direct lichamelijk contact , op de benen schoppen, duwen ,trekken, elkaar neerhalen.
    Dit wordt veroorzaakt door de spelers ,dat de supporters er dan alle soorten verwijten en verwensingen bijhalen voor de tegenpartij is daarvan een gevolg dat was vroeger ook al ongeacht de huidskleur.
    Dit staat in schril contrast met het wielrennen waar geweld uitzonderlijk is.

  8. De zelfvoldaanheid van VDB namen we erbij omwille van zijn welsprekenheid.

    De man raadt ons niet langer aan om op onze woorden te letten maar ook op onze ideeën.
    ‘Heropvoeden’ is hier de ouput van zijn magistrale analyse.

    Senilitas precox?

  9. Wistjedatje: zelfs de “gekleurde” hooligans maken oerwoud geluiden om de tegenstrevers te “destabiliseren”. Oja, het schijnt dat negers geen racisten zijn, dus mag het.

  10. Ik was grote fan van de BRT duivenmelker/ sportjournalist Pol Jacquemyns. Dát was nog eens een gezellig gezever tijdens het, toenmalige, zondagse Sportweekend op onze nationale ” tam-tam” zender.

  11. Misschien ook eens stellen: “De wokie-pokie man moet heropgevoed worden in zijn idee over de blanke medemens. Ik bedoel: de verwerpelijke slavenhandel kon alleen via de medewerking van Afrikaanse stamhoofden die de, door hen verslagen mede-negers, verkochten aan moslim slavendrijvers. Deze laatsten verpatsten ze dan door aan blanke rotzakken. Maar, zonder de collaboratie van zwarte stamhoofden en vredelievende moslims, was dit nooit gebeurd. Ten slotte, het waren de blanken die, als eersten, slavernij verboden hebben. En, wie drijven er nu nog altijd slaven ?! Zie WK voetbal.

  12. Lukaku miljonair dank zij of ondanks racistische supporters.Mag dat misschien niet gezegd worden. Ondertussen roepen ze in Afrika uit volle borst “kill the boer”. Uiteraard wordt het zwart racisme in het woke Vlaanderen getolereerd.

  13. En wat te zeggen van de Marokkaanse supporters tijdens het vorige WK? Geen enkel ander supporterslegioen gedroeg zich zo racistisch als zij. De zangkoren, het boegeroep naar de tegenstanders… Het was textbook haat en racisme . Dan heb ik het over de supporters ter plaatse in Qatar. Nog niet eens over de – eveneens extreem racistische – “supporters” die in onze steden tekeer gingen als woedende kleine jongetjes met wapens.

  14. Vandenbempt heeft het recht niet te spreken over “de” blanke man. Dat op zich getuigt al van een achterlijke vooringenomenheid en veralgemening. Weet Vandenbempt ook hoe “de” zwarte man, de getaande man of de gele man denkt?

Plaats een reactie

Delen