Uncategorized

Half jaar na ontslag topvrouw: Lunch Garden schrapt 138 jobs

Wim De Smet

De directie van restaurantketen Lunch Garden wil 138 banen schrappen. Het bedrijf is naar eigen zeggen zwaar getroffen door de coronacrisis. Het is nog niet duidelijk of er ook restaurants worden gesloten.

Lunch Garden wil een herstructurering doorvoeren en maakte het banenverlies vandaag bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Voorlopig zouden er geen vestigingen gesloten worden maar helemaal zeker is dat volgens ingewijden niet. De precieze gevolgen voor het personeel en de restaurants worden besproken in de onderhandelingen met de directie.

Naakte ontslagen vermijden

De maatregel is volgens de bedrijfstop nodig om kosten te besparen. Lunch Garden is, net als andere horecazaken, zwaar getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf meldt dat het geen andere keuze heeft dan te knippen in het personeelsbestand, maar wil tegelijk het aantal naakte ontslagen zo veel mogelijk beperken. De directie wil met deze maatregelen “haar positie als gevestigde waarde behouden”.

Lunch Garden telt vandaag 75 restaurants en biedt werk aan bijna 1.300 mensen. Het bedrijf nam in het voorjaar afscheid van topvrouw Annick Van Overstraeten. Officieel luidde het toen dat Van Overstraeten een meningsverschil had met de hoofdaandeelhouder, het Britse investeringsfonds Bregal Fleshstream. Maar het was geen geheim dat de CEO zich niet kon verzoenen met de reorganisatieplannen die toen blijkbaar al op de directietafel lagen. 

Volgens de vakbonden wordt de coronacrisis door de directie misbruikt. “We hebben niet de indruk dat dit een weloverwogen beslissing is”, zegt ABVV-secretaris Bjorn Desmet aan Belga. “Onder Van Overstraeten was er in 2014 al een herstructurering, met een focus op snelle en zo weinig mogelijk handelingen, om zoveel mogelijk omzet te maken. Dat was heel arbeidsintensief. Volgens mij kunnen ze nu alleen de omgekeerde richting uit: investeren in dienstverlening en producten. Maar dat vraagt net meer personeel. We vragen ons af hoe je nu nog kan besparen op menselijk kapitaal.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen