BRUSSEL: Frank Vandenbroucke

Uncategorized

Maatregelen strenger: cafés moeten om 23 uur dicht

Wim De Smet

Vanaf vrijdag worden er strengere maatregelen van kracht in de strijd tegen corona. Alle cafés moeten om 23 uur dicht en de sociale bubbel wordt verkleind tot maximum 3 personen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) maakten de nieuwe maatregelen zopas bekend tijdens een druk bijgewoonde persconferentie. De belangrijkste wijzigingen: cafés moeten sluiten om 23 uur, de sociale bubbel krimpt in tot maximum 3 nauwe contacten en ook bij je thuis mag je maximum 4 mensen ontvangen.

Niet voor cultuursector

“Vrienden die iets komen eten, een glas komen drinken of een taartje eten bij je thuis, het mag voortaan nog maximaal met 4 mensen”, zegt Vandenbroucke. “Hetzelfde geldt voor niet-georganiseerde samenscholingen. Dat mag alleen nog met ten hoogste 4 mensen. Dan heb ik het niet over de wielerclub die op zondag een ritje rijdt, of over de cultuursector of over, bijvoorbeeld, een geleide wandeling.”

Vandenbroucke geeft toe dat het vervroegde sluitingsuur voor cafés een gevoelig punt is. “De cafés moeten helaas sluiten om 23 uur. Dat is spijtig maar ook noodzakelijk. Er is niets leuker dan een bezoekje aan het café maar we stellen vast dat cafés vaak echte hotspots van besmettingen zijn. En daar moeten we wat aan doen.”

“Daarom hebben we het sluitingsuur vervroegd. En aan een tafeltje, binnen of buiten, mag je met maximum 4 mensen samen zitten. Spreek je toch af met een grotere groep, dan moet iedereen maar aan verschillende tafeltjes zitten. Naar het toilet gaan, gebeurt nog altijd met mondmasker. Wat de restaurants betreft, verandert er niets.”

De maatregelen zijn volgens Vandenbroucke nodig om het aantal corona-besmettingen in te dijken. Tussen 26 september en 2 oktober werden er in België 2.309 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging van 48 procent.

 

 

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen