EU-Hof van Justitie: "Asielbeleid Hongarije illegaal"

Foto: Shutterstock. EU-Hof van Justitie: "Asielbeleid Hongarije illegaal"

Uncategorized

EU-Hof van Justitie: “Asielbeleid Hongarije illegaal”

Pieter Van Berkel

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) oordeelt dat het asielbeleid van Hongarije in strijd is met de wetgeving van de Europese Unie.

Het strenge Hongaarse asielbeleid maakt het voor migranten “virtueel onmogelijk” om asiel aan te vragen aan de grens met Servië en is bijgevolg in strijd met de EU-wetgeving. Dat oordeelde het HvJ-EU donderdag.

Transitzones

Volgens de rechters heeft Hongarije “niet voldaan aan zijn verplichting om te zorgen voor daadwerkelijke toegang tot de procedure voor het verlenen van internationale bescherming, aangezien onderdanen van derde landen in de praktijk worden geconfronteerd met de virtuele onmogelijkheid om hun aanvraag in te dienen”.

Het HvJ-EU was van mening dat Hongarije het recht van mensen om in beroep te gaan tegen de afwijzing niet heeft gerespecteerd. Ook zou het land “met geweld” mensen verwijderd hebben zonder de juiste procedure te volgen.

Asielzoekers konden enkel een aanvraag indienen in twee ’transitkampen’ aan de Servisch-Hongaarse grens. Het Hof oordeelde eerder dit jaar dat Hongarije mensen illegaal had vastgehouden in de ’transitzones’. De kampen daar werden intussen opgedoekt, maar dat had geen impact op het vonnis van donderdag. Wel herhaalde het Hof in Luxemburg dat dergelijke transitkampen illegaal zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen