Uncategorized

Links geweld tegen Burschenschaften

Piet Van Nieuwvliet

De berichten is men in Duitsland zo gewoon geraakt, dat men er niet meer bij stilstaat. Ik heb het over het geweld van linkse extremisten tegen leden van Burschenschaften. Studenten die met lint en studentenpet van hun studentenclub – niet zelden met een geschiedenis van enkele eeuwen oud – worden steeds vaker aangevallen. Om het geweld in kaart te brengen, werd vorig jaar het “Initiative für Toleranz und Zivilengagement” (initiatief voor verdraagzaamheid en burgerengagement) opgezet, dat alle feiten bijeenbrengt op internet.

Een woordvoerder hierover aan het conservatieve weekblad Junge Freiheit: “Het doel is om een onderschatte problematiek in beeld te brengen. Geweld tegen Burschenschaften is dagelijkse kost en steeds weer wordt het geweld gebagatelliseerd. Wij brengen onze documentatie op een neutrale manier bijeen, met foto’s en ander bewijsmateriaal.”

Alleen al in de maand november – nochtans in volle coronacrisis, waardoor het studentenleven zo goed als stil ligt – werden 10 linkse aanvallen op studenten en Burschenschaften in Duitsland en Oostenrijk geregistreerd. Men gaat ervan uit dat dit slechts het topje van de ijsberg is, want veel slachtoffers zwijgen.

Klassieke universiteitssteden

Het zwaartepunt van deze gerichte acties van links tegen Burschenschaften en zogenaamde ‘korporierte’ studenten ligt in de Duitse klassieke universiteitssteden als Göttingen, Marburg en Giessen. “Daar zijn de studentenverenigingen meestal nog goed zichtbaar, meer dan in de grootsteden. Ook extreemlinks is er meestal goed vertegenwoordigd.”

Sommigen denken misschien: och ja, wat getrek en geduw tussen studenten? Toch maakt het Initiative melding van een toename van beschadiging van huizen van Burschenschaften in de kleine stad Marburg. Links komt steeds vaker op straat om tegen het “fascisme” te toeteren. Brandstichting en zelfs een poging tot doodslag. “Nog erger kan alleen als er een dode zou vallen, en zelfs dat is niet uit te sluiten”, aldus de verantwoordelijke voor deze statistiek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Piet is een auteur die voor 't Pallieterke al heel wat jaren op de teller heeft. Voor PAL NWS brengt hij vooral nieuws aan van gebeurtenissen binnen Europa. Daarbij trekken vooral onderwerpen als migratie en vrijheid zijn aandacht.

Plaats een reactie

Delen