Politie waarschuwt voor Afrikaanse oplichters die misbruik maken van ouders vermiste kinderen

Foto Shutterstock: Politie waarschuwt voor Afrikaanse oplichters die misbruik maken van ouders vermiste kinderen

Uncategorized

Politie waarschuwt voor Afrikaanse oplichters die misbruik maken van ouders vermiste kinderen

Ruben Notteboom

De Federale Politie waarschuwt voor Afrikaanse oplichters die misbruik maken van ouders van vermiste kinderen. De politie merkte namelijk op dat in verschillende verdwijningsdossiers te families werden gecontacteerd door oplichters die hen wilden manipuleren. De oplichters probeerden de ouders te overtuigen dat ze de locatie van hun kinderen weten of zelf te kinderen hadden ontvoerd. Zo hoopten de oplichters geld te slaan uit de situatie. Onderzoek wees uit dat de oplichters zich allemaal in Afrika bevinden.

De oplichters contacteren een familielid van de verdwenen persoon via WhatsApp, vaak met een onbekend buitenlands nummer. Het zijn vaak familieleden van slachtoffers wiens dossier al een tijdje lopende is. De oplichters claimen te weten waar de verdwenen persoon is, of zeggen zelfs dat ze het slachtoffer ontvoerd hebben. Daarna eisen ze losgeld van 10.000 tot wel 25.000 euro voor zijn of haar vrijlating. Daarnaast wordt het familielid bedreigd. Als ze de politie contacteren, zullen ze het slachtoffer iets aandoen.

Ze eisen altijd om geld te storten via Western Union of Neosurf. Western Union is een makkelijke manier om geld naar het buitenland te storten en is zeer populair. Neosurf is een nieuwe online betaalmethode. Neosurf is een soort creditcard, die toegankelijk is met een bepaalde code. De slachtoffers moeten geld storten op de creditkaart en dan alle codes doorgeven. Zo kunnen de oplichters het geld van de rekening halen.

“Betrek de politie en we doden je kind”

Lilium Velghe werd het slachtoffer van de oplichters. Haar 29-jarige zoon, Kevin Vanneste, verdween in september 2018 in Corsica. Tot op heden ontbreekt elk spoor van hem. Plots kreeg Lilium een Franstalig bericht waarin stond dat ze informatie hadden over Kevin. Ze wilden 10.000 euro en wilden niet dat de moeder de politie zou bellen, of ze zou haar zoon nooit meer levend terugzien.

Ze contacteerde toch de politie. “Je bent natuurlijk in paniek en voelt dat er iets niet klopt, maar je wil toch zekerheid,” zegt ze volgens het persbericht van de politie. De politie opende onmiddellijk een onderzoek. Uiteindelijk bleek het om een bericht te gaan van Afrikaanse oplichters afkomstig uit Ivoorkust. “Heb vertrouwen in de politie, en durf contact met hen opnemen wanneer je vermoedt dat je opgelicht wordt,” zegt Lilium. “Durf ermee naar buiten komen. Spreek desnoods een vertrouwenspersoon aan die op zijn beurt de politie kan inlichten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen