9 S&V’ers, waaronder Van Langenhove, riskeren vervolging voor racisme

Foto Facebook: 9 S&V’ers, waaronder Van Langenhove, riskeren vervolging voor racisme

Uncategorized

9 S&V’ers, waaronder Van Langenhove, riskeren vervolging voor racisme

Ruben Notteboom

Negen leden van Schild & Vrienden riskeren vervolgd te worden nadat ze beschuldigd werden van inbreuken op de antiracismewet. Eerder werd duidelijk dat het parket verschillende S&V’ers wilde vervolgen, waarvoor Dries Van Langenhove ook zijn parlementaire onschendbaarheid wilde opgeven. Dries Van Langenhove wordt ook beschuldigd van aanzetten tot haat en verkoop van verboden wapens, namelijk pepperspray.

De hele heisa rond Schild & Vrienden begon na een Pano-reportage die in 2018 gelanceerd werd. Die reportage toonde hoe leden van Schild & Vrienden memes deelden die worden beschouwd als racistisch en antisemitisch. Het parket stelde daarom een onderzoek in en Dries Van Langenhove werd kort daarna geschorst van de universiteit. Rector Rik Van de Walle zei toen in 2018 dat hij met die schorsing een duidelijk signaal wilde geven “aan de maatschappij in het algemeen, maar in het bijzonder aan de studenten, hun ouders en de personeelsleden.”

Dries Van Langenhove volhardt in zijn onschuld

Dries Van Langenhove blijft volharden in zijn onschuld. Op Twitter publiceerde hij al meerdere video’s en tweets waarin hij de beschuldigingen weerlegde. Zo ontkent hij dat hij een wapen heeft gehad. “Laat mij dit voor eens en voor altijd duidelijk maken: ik heb nog NOOIT een wapen gehad,” schreef hij op Twitter. “Ik heb met het wapen van deze foto in het buitenland 5 kogels geschoten op een shooting range. Erg leuk en perfect legaal. Een toeristische uitstap zoals zovele mensen dat al hebben gedaan.”

Toen S&V ervan beschuldigd werd dat enkele leden zouden getraind hebben in buitenlandse militaire kampen, noemde hij het ook valse beschuldigingen. In een videoboodschap reageerde hij dat het “fake news” is. “Twee leden hebben te maken met ESA (European Security Agency) en EBSSA (European Bodyguard & Security Service Association).” Dat zouden bedrijven zijn die lessen aanbieden voor mensen die “bodyguard willen worden, dieren bewaken tegen stropers of cargoschepen bewaken tegen piraterij”. “Het zijn harde, meestal rechtse, jongens die dat vuile werk doen en het is niet Kristof Calvo of Meyrem Almaci die de olifanten in Afrikaanse natuurparken gaan beschermen.”

Parlementaire onschendbaarheid

Hij ziet er daarom ook niet tegen op om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen. “Beste vrienden, ik verneem net zoals jullie dat het parket ons alsnog zal proberen te veroordelen,” vertelt hij in een videoboodschap. “Hoewel ik vind dat ze hun tijd en uw belastinggeld elders veel beter zouden kunnen gebruiken, ben ik wel blij dat we op deze manier een kans krijgen om onze naam te zuiveren via de rechtbank.”

Die kans heeft hij naar eigen zeggen nooit gekregen. “Een kans die we de afgelopen jaren in de media helaas nooit hebben gekregen.” Op Twitter heeft hij ook al meerdere malen zijn verontwaardiging geuit over de ongelijke behandeling die hij kreeg vergeleken met Sihame El Kaouakibi. Hoewel er momenteel een tuchtprocedure tegen haar loopt, ze beschuldigd wordt van fraude en Egbert Lachaert (Open Vld) haar tijdelijk op non-actief wil plaatsen, krijgt ze veel steun op Twitter dat ze “onschuldig is tot het tegendeel bewezen is.”

“Veroordeeld op basis van de media, niet op basis van onderzoek”

Zo reageerde hij op Caroline Copers, de algemene secretaris van ABVV, toen ze tweette dat “Sihame onschuldig is tot het tegendeel bewezen is” en dat “ze het gevoel heeft dat vrouwelijke politici harder worden aangepakt.” “Mevrouw Copers en haar vakbond stonden nochtans te applaudisseren toen ik zonder onderzoek, zonder proces en zelfs zonder tuchtprocedure van de UGent werd gegooid,” merkt Dries Van Langenhove op. Ook op Gwendolyn Rutten reageerde hij scherp: “Hypocriete Gwendolyn zei nochtans dat Pano “de ware, fascistische aard” van Schild & Vrienden had blootgelegd en nog voor er enige onderzoeksdaad werd gesteld, opperde Gwendolyn – enkel en alleen op basis van wat ze in de media zag – dat we gestraft moesten worden.”

Ten slotte reageerde hij nog dit op de hele zaak tegen hem: “‘Rechtsstaat’ België: VRT wist vier dagen voor mij dat het dossier werd doorverwezen naar Raadkamer. De Morgen had het finale dossier illegaal in handen voor de verdediging. Rechten van de verdediging? Als je in België rechts bent, ben je schuldig tot het tegendeel is bewezen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen