CD&V wil minstens één bankautomaat in elke gemeente

Foto: Photonews. CD&V wil minstens één bankautomaat in elke gemeente PICTURE NOT INCLUDED IN THE CONTRACT

Uncategorized

CD&V wil minstens één bankautomaat in elke gemeente

Pieter Van Berkel

Iedere Belgische gemeente moet minstens één bankautomaat hebben. Dat vragen CD&V-Kamerleden Leen Dierick en Steven Matheï in een resolutie.

Het aantal bankkantoren en geldautomaten werd de laatste jaren fors afgebouwd. Een aantal landelijke gemeenten heeft zelfs geen bankautomaat meer. Dat is niet zonder problemen. Bij de oudere bevolking is er bijvoorbeeld een significant deel dat niet of moeilijk overweg kan met internetbankieren. Daarnaast betalen sommige mensen graag met cash.

Minstens één bankautomaat per gemeente

In een resolutie vragen CD&V-Kamerleden Leen Dierick en Steven Matheï de regering om minstens één geldautomaat per gemeente te voorzien. De twee Kamerleden zien daarin een belangrijke rol weggelegd voor Bpost.

Ook vragen zij een betere geografische spreiding van de bankautomaten: 95 procent van de bevolking moet binnen een straal van maximaal vijf kilometer rond hun woonplaats geld kunnen afhalen. 98 procent van de bevolking moet dat in een straal van tien kilometer kunnen.

Digitaal bankieren aanmoedigen

Anderzijds wil de CD&V digitaal bankieren aanmoedigen, door middel van opleidingen in samenwerking met ouderenverenigingen, OCMW’s, consumentenorganisaties en lokale besturen. Daarnaast bevat de resolutie een luik dat meer transparantie over de kosten die banken aanrekenen eist, alsook betere informatie over hoe men eenvoudig kan overstappen naar een andere bank.

Ondertussen werken de vier grootbanken aan een netwerk van geldautomaten onder een neutrale merknaam. De banken zouden op die manier de kosten kunnen drukken en meer bankautomaten kunnen voorzien. Men zou op die manier tussen de 650 en 750 geldautomaten willen voorzien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen