De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Shutterstock

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. Foto Shutterstock

Uncategorized

Dan toch vaccinatiepaspoort? EU-akkoord alvast bereikt

Ruben Notteboom

Er werd al een paar keer gesproken over een mogelijk vaccinatiepaspoort of -certificaat waarin bevestigd wordt dat iemand gevaccineerd is, zodat bepaalde vrijheidsbeperkingen niet langer zouden gelden. Dat idee stootte op veel oppositie, omdat men dan mensen die ervoor kiezen niet te vaccineren zou discrimineren. Daarnaast legt dat ook druk op de keuzevrijheid, want mensen kunnen zich verplicht voelen zich te laten vaccineren of ze krijgen hun vrijheid niet terug. Toch lijkt het erop dat er een EU-akkoord bereikt is om een vaccinpaspoort in te voeren.

Volgens de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, is er een Europees akkoord bereikt om zo’n paspoort in te voeren. Zo kunnen mensen die gevaccineerd zijn deze zomer opnieuw reizen. Ook de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz pleitte eerder voor zo’n bewijs.

Groene pas zoals Israël

Israël was het eerste land om een soort vaccinatiepas in te voeren. De zogenaamde groene pas wordt toegekend aan gevaccineerde mensen. Met die pas krijgen de burgers sneller hun vrijheid terug. Zo mogen gevaccineerde Israëliërs binnenkort opnieuw reizen naar Griekenland en Cyprus omdat ze een overeenkomst hebben gesloten met Israël. Vanaf maart mogen ze ook weer naar Zuidoost-Europa reizen.

Nu gaat Europa Israël dus mogelijk achterna. “We willen zo snel mogelijk weer normaal worden,” schrijft Kurz op zijn Twitter. “Wij willen ons oude leven terug, in volle vrijheid. Zolang de pandemie duurt en het virus bestaat, kan dat alleen gebeuren als we beschermende maatregelen nemen door vaccinatie of testen. Daarom willen we een EU-versie van de groene pas waarmee men vrij kan reizen, onbelemmerd onderweg kan zijn en opnieuw op vakantie kan gaan. Waarmee men opnieuw kan genieten van de horeca, cultuur en andere zaken.”

Macron niet zo positief over certificaat

De Franse president, Emmanuel Macron, is echter niet zo positief over het idee. Hij wil dat er een balans gevonden wordt en vindt het systeem oneerlijk en discriminerend tegenover vooral jongeren die achteraan in de rij staan om een vaccinatie te krijgen. Mensen die prioritair gevaccineerd worden, mogen plots sneller alles opnieuw doen. Maar de studenten en jongeren worden opnieuw in de hoek geduwd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Dan toch vaccinatiepaspoort? EU-akkoord alvast bereikt”

  1. De discussie over een vaccinatiepaspoort is een valse discussie. Stel het even anders. Volwassenen die zich niet laten vaccineren vormen een gevaar voor de maatschappij omdat ze het virus in leven houden en het zodanig de mogelijkheid geven te muteren in veel gevaarlijkere varianten. Dan is het evident om de vaccinweigeraars in quarantaine te plaatsen tot het virus verdwenen is en dit uiteraard op eigen kosten. De keuze om al dan niet te laten vaccineren is dan al gauw gemaakt.

  2. Wie nu nog Vlaams-nationalisten wil brandmerken als neo-nazi’s, is er aan voor de moeite.
    De nazi’s voerden experimenten op kleine schaal uit op burgers, de EU wil de ganse bevolking onderwerpen aan een genetisch experiment en wil tevens hun volledig gedrag hiermee controleren(Pfizer vaccin heeft tot december 2023 het statuut : EXPERIMENTEEL, volgens de EU). Dus wie zijn hier de dictatoriale nazi’s? Alle politici die instemmen met dit paspoort.
    Als ik zie dat nu tegen mensen van Voorpost straffen worden gevraagd, mensen die een actie voor Zwarte Piet hebben gevoerd worden aangeklaagd voor “opzetten van een terroristische actie”, dan vraag ik me wat de aanhangers van N-VA en VB te wachten staat, wanneer ze hun vaccinpaspoort moeten inchecken voor het bijwonen van deze vergaderingen.
    In het kort : een vaccinpaspoort heeft niks te maken met de plandemie, maar is er enkel voor het controleren van de bevolking(hun verplaatsingen, hun bezoeken aan).

Plaats een reactie

Delen