De naam voor Jeep “Cherokee” onder vuur wegens 'racistisch'

Foto Shutterstock: De naam voor Jeep “Cherokee” onder vuur wegens 'racistisch'

Cultuuroorlog

De naam voor jeep “Cherokee” onder vuur wegens ‘racistisch’

Ruben Notteboom

De Amerikaanse Cherokee, een stam van de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika, wil dat Jeep hun naam niet langer gebruikt als autotype. De 4×4-jeep Cherokee moet daarom mogelijk van naam veranderen.

Het jeepmodel Cherokee werd al in 1974 geïntroduceerd en is tot op heden zeer populair. De Cherokee-stam tolereert echter niet langer dat hun naam gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Het stamhoofd, Chuch Hoskin Jr., zei dat ze  “niet vereerd zijn door de naam Cherokee op een auto gekleefd te zien, hoewel het goedbedoeld zal zijn”.

Strijd tegen culturele toe-eigening ook buiten Amerikaanse grenzen

Ze vinden dat de beste manier om hen te eren niet is door hun naam of cultuur te gebruiken. Men moet “meer te weten komen over hun rol in Amerika, hun geschiedenis, cultuur en taal met constructief dialoog.” Links Amerika is nu al even geobsedeerd door “cultural appropriation”, of culturele toe-eigening. Culturele toe-eigening is het gebruik van elementen, zoals voeding of kledij, uit een andere cultuur. Volgens de progressieven kan dat niet meer door de beugel.

Zo moesten ook een reeks teams in American Football hun naam wijzigen, zoals de Washington Redskins. Het honkbalteam Cleveland Indians kwam ook onder vuur te staan en moest hun naam en logo veranderen. Maar de Amerikaanse aanval op “culturele toe-eigening” beperkt zich niet tot hun eigen grenzen. Zo kwam de voetbalclub van Gent, de zogenaamde Buffalo’s, ook onder druk te staan wegens hun logo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “De naam voor jeep “Cherokee” onder vuur wegens ‘racistisch’”

  1. De linkse waanzin is eindeloos. Maar ach, wat kan men verwachten van een ideologie die, alles, ook het persoonlijke, tot politiek wil verklaren? Een ideologie die permanent revolutionair wil zijn en dus geen sociale rust wil tot zij politiek dominant geworden is?

    Het zijn enkel en alleen blanken, die overwonnen stammen en volkeren respecteren en niet volledig uitwissen. Sterker nog, 26 staatsnamen werden vernoemd naar inheems Amerikaanse volkeren of zijn staatsnamen met woorden die geleend zijn uit een inheemse taal. Is dat racisme of een eerbetoon?

    Een honkbalteam, voetbalteam of een stoere 4×4 vernoemen naar een inheemse stam is geen racisme. Want men wil bij het kiezen van een sportclubnaam, een naam die krachtige associaties oproept. Het is daarentegen een eerbetoon aan de heldhaftige krijgersgeest van de overwonnen stammen. Dit is geen denigrerend gebruik van namen en er is bijgevolg geen sprake van “racisme”. Hoewel het hier in feite overwonnen en dus verslagen inheemse stammen betreft, kan men de vraag stellen of het wel zo verstandig is om een sportteam te vernoemen naar een verslagen stam? Echter deze Amerikaanse voorbeelden waarbij namen en de iconografie van inheemse stammen gebruikt worden, zijn geen alleenstaand geval. De antieke Romeinen namen bv. de hele cultuur en het godenrijk over van de overwonnen Grieken. Enkel blanken kennen de overwonnen eer toe.

    Culturele toe-eigening is echter een tweesnijdend zwaard, dat eenzijdig en hypocriet door links wordt gehanteerd. Zo kan men zich de vraag stellen of Afrikanen dan wel een smartphone mogen gebruiken? Of mogen Indiërs met een auto rijden? Kunnen Chinezen dan wel met de trein of vliegtuig reizen? Mogen Arabieren Westerse wapentechnologie gebruiken en mogen Braziliaanse woudlopers wel Westerse geneeskunde toegediend krijgen? Want al die technologie is Westers, kortom culturele toe-eigening.

    Echter de cultureel-marxistische logica heeft overal een “wetenschappelijk” antwoord op. Culturele toe-eigening van blanke Westerse technologie, juridische systemen of wat dan ook, mag door niet-blanken toegeëigend worden als compensatie voor de slavernij en de kolonisatie.
    Tenslotte kunnen enkel en alleen blanken racistisch zijn!
    Linkse logica, het blijft een surrealistisch en kafkaiaans wonderland !

Plaats een reactie

Delen