Uncategorized

De Stadscollectie Antwerpen

MMMV

De stad Antwerpen koopt elk jaar voor 200.000 euro hedendaagse kunst die dankzij een langdurige bruikleen in het MUHKA zal te zien zijn.

De Vlaamse overheid heeft grootse plannen voor het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (MUHKA), een cultureel-erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap. Tijdens de vorige legislatuur kondigde minister van Cultuur Sven Gatz aan dat er een nieuw museum zal worden gebouwd op de plaats van het hof van beroep op de Waalsekaai. Er werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven, waaraan 87 bureaus deelnamen. Er waren gerenommeerde grote kleppers bij. Na een eerste selectieronde bleven nog vijf kandidaten over. En dan is er iets misgelopen. De jury geraakte het niet eens over de winnaar. Blijkbaar waren er te veel onverzoenbare visies over de keuze voor een prestigieus gebouw dat een nieuwe architecturale landmark voor Antwerpen en tegelijk een functioneel museum, annex archief en bibliotheek, moet zijn. In maart vorig jaar zette de Vlaamse regering de procedure stop. Minister van Cultuur Jan Jambon gaf de opdracht een nieuw architectuurtraject uit te werken. Het zou de bedoeling zijn dat het nieuwe, iconische museum voor hedendaagse kunst in 2026 de deuren opent.

Werken voor het museum

Ondertussen heeft het Antwerpse stadsbestuur, de geëngageerde partner van de Vlaamse regering voor de bouw van een nieuw MUHKA, een budget vrijgemaakt om de collectie van het museum te stofferen. De komende vijf jaar zal de stad voor 1 miljoen euro hedendaagse kunst aankopen. De stad blijft eigenaar van de collectie en schenkt ze in een langdurige bruikleen aan het MUHKA.

De jaarlijkse investering van 200.000 euro door de stad Antwerpen is voor het museum een welgekomen stimulans. Het betekent een verdubbeling van het aankoopbudget, want de voorbije kwarteeuw kreeg het MUHKA van de Vlaamse Gemeenschap elk jaar 200.000 euro toegeschoven voor de collectievorming, veel te weinig om een volwaardig aankoopbeleid te kunnen voeren.

De verzameling hedendaagse kunstwerken die aangekocht worden kreeg als naam “De Stadscollectie Antwerpen”. Het stadsbestuur geeft een signaal. Antwerpen is al een eeuw lang een scène van heel gediversifieerde avant-gardekunst met internationale allure. Dit werd in het verleden slechts fragmentarisch vertaald in de patrimoniumopbouw.

Lippenstift en gasmaskers

De Stadscollectie Antwerpen streeft niet naar volledigheid in een uitgebreide verzameling, daarvoor is het budget te beperkt. Ze zal gericht mikken op werken van museaal niveau. Dit jaar ligt de focus op (meestal jongere) kunstenaars die in Antwerpen wonen en werken, zoals Nel Aerts, Bendt Eyckermans, Otobong Nkanga, Charline Tyberghein en Cindy Wright. Er is duidelijk gekozen voor zowel gevestigde waarden, die internationaal hoge ogen gooien, als voor opkomend talent. Ook toppers als Els Dietvorst en Nadia Naveau (zie afbeelding) zijn present. De verdere uitbouw van de verzameling zal teruggaan naar het verleden en eveneens illustreren hoe de recente internationale kunstontwikkelingen in Antwerpen een voedingsbodem hebben gevonden en dit tot vandaag blijven doen.

Vanaf 13 februari laat het MUHKA kennismaken met De Stadscollectie Antwerpen, waarvoor uitzonderlijk de hele benedenverdieping is voorbehouden. De tentoonstelling “Lippenstift en gasmaskers” biedt een staalkaart van de hyperdiverse Stadscollectie Antwerpen in wording.

Tentoonstelling “De Stadscollectie: Lippenstift en gasmaskers”, van 13 februari t.e.m. 18 april 2021, MUHKA, Antwerpen, www. muhka.be

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen