Discrimineert VRT ? "Vlaams Belang komt te weinig aan bod ", blijkt uit onafhankelijk rapport

Foto: PhotoNews. Discrimineert VRT ? "Vlaams Belang komt te weinig aan bod ", blijkt uit onafhankelijk rapport

Binnenland politiek

Discrimineert VRT? “Vlaams Belang komt te weinig aan bod”, blijkt uit onafhankelijk rapport

Kristof Luypaert

“Vlaams Belang krijgt als grote oppositiepartij relatief weinig aandacht”. Die conclusie trekken 4 professoren van Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel na een uitvoerig onderzoek dat de onpartijdigheid van de VRT onder de loep nam. “Het mediadecreet verbiedt de VRT uitdrukkelijk te discrimineren tussen de verschillende ideologische of filosofische strekkingen. Het verplicht hen ook om nieuws- en duidingsprogramma’s in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid te organiseren”, stelt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (VB). “Dit rapport bewijst dat dat nog steeds niet het geval is.”

Dat de relatie tussen de openbare omroep en het Vlaams Belang niet over rozen loopt, is een understatement. Sinds de doorbraak van het rechts Vlaams-nationalisme begin jaren ‘90 zit er wel wat ruis op de lijn tussen het Vlaams Belang en de Reyerslaan. Ondanks verschillende besluiten van de Vlaamse Regulator voor de Media en zelfs een arrest van de Raad van State blijft de VRT het Vlaams Belang wat stiefmoederlijk behandelen.

Vlaams Belang klaagt al jaar en dag steen en been wegens die stiefmoederlijke behandeling. Wetenschappelijk onderzoek geeft de partij nu gelijk. Een meer dan 100-pagina’s tellend academisch rapport van professoren van zowel de Universiteit Antwerpen als de Vrije Universiteit Brussel onderzocht het gedetailleerd. Het rapport is een gevolg van de vorige beheersovereenkomst van de VRT. Die bepaalde dat onafhankelijke deskundigen de onpartijdigheid van het VRT-aanbod moesten onderzoeken.

Vlaams Belang komt minder aan bod in VRT-berichtgeving

Onderzoekers baseerden zich onder meer op materiaal van het Elektronisch Nieuws Archief dat alle televisiejournalen van zowel VRT als VTM bevat van 2003 tot 2019. Ook zijn VRT-journalisten en een representatief panel van 48 kijkers bevraagd via diepte-interviews. 

In hun onderzoek bevestigen de professoren het gevoel dat bij het Vlaams Belang al jaren leeft. “Wat politieke partijen betreft, merken we dat het Vlaams Belang minder aan bod komt in de berichtgeving”, zo stellen de professoren. Ze maakten daarbij een onderscheid tussen enerzijds een partijvermelding en daadwerkelijke spreektijd. Op beide vlakken constateren de professoren een disproportionele onderbelichting van het Vlaams Belang.

Op het vlak van spreektijd zakt dat cijfer zelfs onder de 3%. Terwijl de sp.a bijna het drievoudige krijgt toebedeeld. Enige nuance is dat tijdens de sperperiode de VRT bewuster omgaat met de politieke evenwichten. Dan krijgt het Vlaams Belang wel zijn reëel gewicht toebedeeld.

“VRT verzaakt aan onpartijdigheidsplicht”

Vlaams Belang-parlementslid en lid van de mediacommissie Klaas Slootmans ziet in het rapport het ultieme bewijs dat de VRT aan haar onpartijdigheidsplicht verzaakt. “Het mediadecreet verbiedt de VRT uitdrukkelijk te discrimineren tussen de verschillende ideologische of filosofische strekkingen. Het verplicht hen ook om nieuws- en duidingsprogramma’s in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid te organiseren”, steltSlootmans. “Dit rapport bewijst dat dat nog steeds niet het geval is.”

Slootmans pleit daarom voor ‘proportionaliteitsvorken’ bij het uitnodigingsbeleid in de nieuws- en duidingsprogramma’s. “Wij eisen geen apothekersweegschaal en al zeker geen voorkeursbehandeling”, zo besluit Slootmans. “Het enige wat wij vragen is een gelijkwaardige behandeling die de reële politieke verhoudingen respecteert. Het wordt tijd dat de VRT een afspiegeling wordt van de samenleving. Vlaams Belang-kiezers betalen immers ook voor de VRT.”

Wat betreft de aanwezigheid van politieke gasten in ontspanningsprogramma’s op de VRT vraagt Vlaams Belang een verbod voor politici naar Nederlands model.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Discrimineert VRT? “Vlaams Belang komt te weinig aan bod”, blijkt uit onafhankelijk rapport”

  1. Mijn klachten, wegens manipulatie (Terzake, De Afspraak, 7de dag) ipv objectieve duiding, bij de VRT ombudsman, werden alleszins weggewuifd als niet bewezen geacht. Met klachten van N-VA wordt blijkbaar wel rekening gehouden. Getuige de soap in drie afleveringen waarin Bart saaie monologen, met nul informatieve meerwaarde, mag debiteren.

  2. Dit vraagt om een dringende interpellatie in het Vlaams parlement van bevoegd minister Dalle. En ook bij de ombudsman van de VRT dient, met dit dik dossier, klacht ingediend te worden.

Plaats een reactie

Delen