El Kaouakibi schakelt Johan Vandelanotte in om verdediging te voeren: "Ik sta recht in mijn schoenen"

Foto: Screenshot VRT/PhotoNews. El Kaouakibi schakelt Johan Vandelanotte in om verdediging te voeren: "Ik sta recht in mijn schoenen"

Uncategorized

El Kaouakibi schakelt Johan Vande Lanotte in om verdediging te voeren: “Ik sta recht in mijn schoenen”

Kristof Luypaert

Vanmiddag om 13.30 volgde, zoals PAL NWS gisteren al aankondigde een eerste tegenoffensief van de advocaten van Sihame El Kaouakibi. Geflankeerd door enerzijds advocaat en oud-minister van Staat Johan Vande Lanotte en anderzijds haar advocaat Mr. Souidi begon El Kaouakibi met een emotionele verwelkoming van de aanwezige pers. Ze ontkende met klem alle beschuldigingen van mogelijke fraude en malversaties bij vzw LGU en de bedrijven errond. In een pleidooi dat bijna een vol uur duurde kwam Vandelanotte met diverse vermeende ‘fouten’ en ‘onzorgvuldigheden’ op de proppen die gemaakt zouden zijn door i-Force.

Samengevat komt het er op neer dat El Kaouakibi zich inderdaad bewust is van bepaalde organisatorische zaken die fout liepen. Zo waren er te weinig raden van bestuur. Maar dat is volgens Vande Lanotte een verantwoordelijkheid van àlle bestuurders. Van persoonlijke verrijking door El Kaouakibi of een van haar vennootschappen is er in geen geval sprake, zo moet blijken uit de audit die El Kaouakibi zelf liet doen.

Wel erkende het Vlaams Parlementslid van Open Vld dat ze beter had moeten communiceren met de andere leden van de raad van bestuur van de vzw. Bijvoorbeeld over de keuken die ze in bruikleen had van de vzw LGU. Die bevindt zich overigens ergens opgeslagen en in verpakking. En daar bestaat een ‘leenovereenkomst’ voor.

“Mits betere communicatie zou deze heisa niet nodig geweest zijn”, stelde Johan Vandelanotte.

Diverse ‘fouten’ en onzorgvuldigheden in eerste audit door i-Force

Het bedrag dat tot nu toe circuleerde van 350.000 euro dient volgens Vandelanotte alvast te worden verminderd met de btw. Er zouden ook enkele andere fouten zijn gevonden in de externe audit door het team van Vande Lanotte. Finaal blijft er dan, aldus Vandelanotte, nog een bedrag over van ca. 150.000 euro. Dat bedrag is volgens hem ook perfect legitiem te verklaren op basis van facturen voor effectief geleverde prestaties door de andere bedrijven van El Kaouakibi. De marktprijzen hiervoor aangerekend zouden ook volledig marktconform zijn.

Ook op het vlak van overheidsaanbestedingen liep alles volgens de regels. Vande Lanotte vermeldde ook specifiek dat de Stad Antwerpen in haar onderzoek niets verkeerd had vastgesteld. “Er is geen ongeoorloofde verrijking van Sihame El Kaouakibi. Er zijn geen publieke middelen afgewend. Integendeel, via samenwerking zijn zelfs extra middelen voor LGU gegenereerd.”

De manier waarop er gewerkt is zou niet in strijd zijn met de wet, al waren er wel enkele opmerkingen, vooral dan met betrekking tot de evaluatie van het beheer van de organisatie. De organisatie zou niet volledig meegegroeid zijn, met de groei van LGU en bevatte daardoor “te veel slordigheden”.

Vande Lanotte maakte tenslotte ook het loon bekend dat El Kaouakibi zou bekomen uit de vzw en uit haar vennootschappen. Dat zou respectievelijk ca. 3.000 euro en 1.500 euro netto bedragen. “Een loon waarover mevrouw El Kaouakibi zeker niet moet klagen, maar waarvoor ze zich zeker ook niet hoeft te schamen”, verklaarde hij.

Ruimte voor vragen door de pers was er niet. Opmerkelijk detail. Vande Lanotte verontschuldigde zich voor het maken van fouten tegen de uitspraak van de naam van El Kaouakibi die hij diverse keren verkeerdelijk ‘El Kaouabiki’ noemde. Om het met zijn eigen woorden te zeggen, ‘een klein foutje’ is snel gemaakt.

screenshot persconferentie Sihame El Kaouakibi

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen