i-Force pareert kritiek Vande Lanotte: "Transacties in verslag tonen verwevenheid aan tussen vzw en vennootschappen El Kaouakibi"

Foto: screenshot i-Force/PhotoNews. i-Force pareert kritiek Vande Lanotte: "Transacties in verslag tonen verwevenheid aan tussen vzw en vennootschappen El Kaouakibi"

Uncategorized

i-Force pareert kritiek Vande Lanotte: “Transacties in verslag tonen verwevenheid aan tussen vzw en vennootschappen El Kaouakibi”

Kristof Luypaert

Maandagmiddag liet Sihame El Kaouakibi zich op een persconferentie verdedigen door minister van staat en advocaat Johan Vande Lanotte. Die trok de betrouwbaarheid en correctheid van (delen) van een extern audit rapport eerder op de dag in twijfel. I-Force benadrukt “dat het onduidelijk blijft waarom er bepaalde transacties gebeurden tussen LGU en Wannawork. De audit firma beklemtoont dat die transacties zijn opgenomen in hun verslag “om aan te tonen dat er een verwevenheid is tussen de vzw LGU en de verschillende vennootschappen van mevrouw El Kaouakibi”.

In een reactie na de persconferentie die in belangrijke mate gericht was op het door i-Force opgemaakte audit rapport, reageert het bedrijf inhoudelijk op een aantal punten die door Johan Vande Lanotte zijn aangehaald met betrekking tot hun rapport.

“Ten eerste wensen we te verduidelijken dat we er, gelet op het mogelijke reputatierisico van de VZW en de betrokkene alles aan gedaan hebben om de vertrouwelijkheid van het rapport te garanderen.”

Het auditbedrijf meent dat men hen alvast niet kan verwijten dat delen van het rapport in de openbaarheid zijn gekomen. Noch dat “bepaalde vaststellingen uit hun context zijn gehaald en dat allerhande insinuaties zijn geformuleerd in de media.”

“Er is een verwevenheid tussen de vzw en de verschillende vennootschappen van mevrouw El Kaouakibi”

i-Force ontkent met klem dat ze “moedwillig feitelijke onjuistheden in het rapport zouden opgenomen hebben om de zaak ‘op te blazen'”.

Het pareert ook de kritiek van Johan Vande Lanotte die impliciet liet uitschijnen dat i-Force de opname van doorgestorte bedragen als “uitgave” zou hebben beschouwd. Vande Lanotte vermeldde dat tijdens zijn persconferentie ook op een van de getoonde slides : “doorstorten verkeerdelijk ontvangen betalingen zijn door i-Force ten onrechte als uitgaven beschouwd (115 excl Btw).”

Maar dat klopt niet aldus i-Force dat een en ander op scherp stelt: “In ons verslag wordt enkel vastgesteld dat deze bedragen naar de bankrekening van LGU worden overgeschreven. LGU schrijft op haar beurt deze bedragen over naar de bankrekening van WANNAWORK. Het is onduidelijk waarom deze bedragen aanvankelijk naar LGU werden overgeschreven”.

“i-Force beschouwt deze betalingen helemaal niet als uitgaven maar nam deze wel op in het verslag om aan te tonen dat er een verwevenheid is tussen de VZW en de verschillende vennootschappen van mevrouw El Kaouakibi waardoor 4 verschillende partijen naar de foutieve begunstigde, in casu de VZW, bedragen overschrijven. Indien er terugbetalingen zijn gebeurd zijn deze tevens transparant in ons rapport opgenomen.”, klinkt het afgemeten.

Bedragen met btw geven correcter beeld ‘omwille van de slordige boekhouding’ van El Kaouakibi

Ook de kritiek van Vande Lanotte dat de bedragen te hoog lagen, omwille van de btw, wijst i-Force radicaal af. I-force had namelijk geen andere keuze. Omwille van de slordige boekhouding bij vzw LGU: “Wij opteerden voor bedragen inclusief BTW. Enerzijds omwille van het feit dat i-Force de analyse heeft uitgevoerd op basis van de bankbewegingen en niet op basis van de facturatiestroom die omwille van de zelf aangegeven slordige boekhouding en het feit dat stukken van de boekhouding zelf niet beschikbaar waren. Anderzijds omdat de bedragen inclusief BTW een correcter beeld geven omwille van de mogelijke verschillende BTW stelsels die van toepassing kunnen zijn.

Daarnaast, zegt i-Force ook dat het in de onmogelijkheid was na te gaan of er sprake van persoonlijke verrijking was. Er was namelijk gebrek aan inzage in de administratie van de vennootschappen van El Kaouakibi. “We hebben in onze audit op basis van de ons ter beschikking gestelde informatie niet kunnen besluiten of er sprake was van persoonlijke verrijking. Zo kregen we geen volledige inzage in de activiteiten en de administratie van de betrokken vennootschappen.”

Daardoor kon de externe auditfirma geen uitspraken doen over de prestaties die tegenover de betalingen stonden. Vande Lanotte, die naar eigen zeggen wel toegang had tot alle informatie zei vanmiddag “met de hand op het hart” te kunnen zeggen dat de bedragen in verhouding tot prestaties stonden.

i-Force benadrukt tot slot zich te zullen onthouden van verdere commentaar over deze zaak. “Het is aan de bevoegde overheids-en gerechtelijke instanties om deze zaak verder uit te klaren“, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen