Katholiek onderwijs naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen

Foto: PhotoNews. Katholiek onderwijs naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen

Uncategorized

Katholiek onderwijs naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen

Kristof Luypaert

Het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe eindtermen in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. Die zijn gisteren goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Dat meldt VRT.

Eindtermen leggen een aantal minimumdoelen aan kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes vast die leerlingen in het secundair onderwijs minimaal moet kennen.

Topman Lieven Boeve vindt de eindtermen echter “te gedetailleerd en onhaalbaar”. Hij stelt dat er “zoveel eindtermen zijn dat er geen plaats meer is voor een eigen pedagogisch project”.

Het katholiek onderwijs vraagt de opschorting en vernietiging van de nieuwe eindtermen. Indien het Grondwettelijk Hof tot schorsing beslist gelden de nieuwe eindtermen al zeker niet op 1 september 2021.  Scholen moeten zich dan aan de oude eindtermen houden maar kunnen wel zelf beslissen om meer te doen.

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is wel tevreden met de goedkeuring. Raymonda Verdyck, gedelegeerd bestuurder van het GO! is blij dat er nu “helderheid en duidelijkheid” is.

In principe zouden de nieuwe eindtermen volgend schooljaar moeten ingaan in het derde middelbaar. In het eerste en tweede middelbaar zijn ze al van kracht. Het vierde, vijfde en zesde middelbaar volgen later.

Verdyck pleit voor een overgangsperiode waarin de inspectie minder streng controleert, maar is het niet eens met de kritiek van het katholiek onderwijs: “In die ontwikkel­commissies is er voldoende aandacht gegaan naar de bekommernissen die in de loop van het ontwikkelproces gegeven werden. Wat ons betreft, is dit binnen de onderwijstijd haalbaar en het biedt ons ook voldoende garantie om ons eigen pedagogisch project te kunnen uitvoeren.”

Volgens Lieven Boeve is de kritiek van het Katholiek onderwijs nooit opgepikt. De Vlaamse regering voerde wel nog enkele “symbolische aanpassingen” door maar die waren voor het katholiek onderwijs onvoldoende.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen