Manneken pis in zijn nieuwe queer kostuum. Foto Belga

Manneken pis in zijn nieuwe queer kostuum. Foto Belga

Uncategorized

Liga voor Mensenrechten sleept Belgische staat voor de rechter

Pieter Van Berkel

De Liga voor Mensenrechten spant een kortgeding aan tegen de Belgische staat. Volgens de organisatie schendt de aanpak van de coronacrisis, door ministeriële besluiten en zonder parlementair debat, de grondrechten van de burger.

Samen met haar Franstalige tegenhanger Ligue des droits humains dient de Liga voor Mensenrechten een kortgeding in bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De twee organisaties hekelen het feit dat er geen parlementair debat is over de coronamaatregelen, hoewel hoewel deze maatregelen danig ingrijpen op de basisvrijheden van burgers.

Liga voor Mensenrechten: “Deze machtsconcentratie is niet langer aanvaardbaar”

“Deze machtsconcentratie bij de uitvoerende macht, zonder enige parlementaire controle, is niet langer aanvaardbaar”, klinkt het. “De vage beloftes van een wettelijk kader tegen juni 2021, en dat alleen zal dienen voor volgende epidemieën, zijn verre van voldoende.”

Wat wij vragen is een verklaring dat de rechtsgrondslag niet toereikend is”, zegt de voorzitster van de Ligue des droits humains. “Bovenal vragen wij het Parlement een wettelijk kader aan te nemen met een parlementair debat, zodat onze rechten en vrijheden alleen door een wet kunnen worden beperkt.”

Bovendien achten de twee organisaties de sancties, zoals gevangenisstraffen, voor het overtreden van de coronamaatregelen “extreem zwaar”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen