Lokale bevolking Île d'Yeu in onbegrip nadat koning Filip wet omzeilt

Fot: Shutterstock. Lokale bevolking Île d'Yeu in onbegrip nadat koning Filip wet omzeilt

Uncategorized

Lokale bevolking Île d’Yeu boos nadat koning Filip wet omzeilt

Wijnand Meeus

De lokale bevolking van het Franse eiland Yeu is boos nadat Belgisch koning Filip er profiteerde van een afwijking in de Franse wet. Hij bouwde de uitbreiding van zijn vakantiewoning tot tien vierkante meter te groot omdat dit voor het ‘algemeen belang’ zou zijn. Vertegenwoordiger van het eiland, Patrice Bernard, vertelt dat ze er een principekwestie van zullen maken.

Het eiland Yeu is een van de favoriete vakantiebestemmingen van de koninklijke familie. Ze trekken er regelmatig naartoe en bezitten er ook een residentie. Het is een uitbreiding van die residentie die het stof doet opwaaien op het eiland. “We beschouwen dit als een voorrecht dat aan Filip wordt gegeven”, klinkt het. “We zijn een land van recht. Wat we aan de ene toekennen, moeten we ook aan de anderen. Binnenkort krijgen we eilandbewoners die zeggen dat ze hetzelfde willen.” 

Aangezien de residentie ligt in een natuurgebied staat er een limiet op een eventuele uitbreiding. De koning ging daar ruim over met tien vierkante meter. Aangezien de wet stelt dat er een uitzondering kan worden gemaakt omwille van het ‘algemeen belang’ werd de vergunning toch verleend. De uitbreiding zou voorzien zijn voor de beveiliging van de koning.

Maar de bevolking reageert in onbegrip. Zo werd het onderwerp door Patrice Bernard aangehaald tijdens de gemeenteraad nadat hij verschillende klachten had ontvangen van burgers. “Ik ben verschillende keren aangesproken door eilandbewoners die me vertellen dat het raar is”, klonk het. “Hoe komt het dat daar een huis in aanbouw is? Ze doen een tweede uitbreiding, terwijl we in natuurgebieden alleen recht hebben op een gemeten uitbreiding van 30 m2 en niet 1 m2 meer.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen