Foto: PhotoNews. Mahdy (CD&V) gaf vorig jaar al permanente verblijfsvergunning aan ouders van Mawda

Foto: PhotoNews. Mahdy (CD&V) gaf vorig jaar al permanente verblijfsvergunning aan ouders van Mawda

Binnenland politiek

Mahdi (CD&V) gaf vorig jaar al permanente verblijfsvergunning aan ouders van Mawda

Kristof Luypaert

Staatssecretaris voor Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kende in december vorig jaar een permanente verblijfsvergunning toe aan de ouders van Mawda. Het meisje kwam om het leven toen een busje met illegalen, bestuurd door mensensmokkelaars, op de vlucht sloeg voor een politiecontrole. Ze stierf door een verdwaalde politiekogel.

Vrijdagmiddag om 13 uur zal de correctionele rechtbank in Bergen een vonnis uitspreken. Een agent staat terecht staat ‘onvrijwillige doodslag’ en twee mensensmokkelaars staan terecht wegens ‘kwaadwillige obstructie van het verkeer met de dood tot gevolg’.

Een Luikse strafrechter behandelt het dossier mensenhandel, aangezien een Luikse garagehouder de de wagens had geleverd aan de mensensmokkelaars.

“Die ouders hebben keuzes gemaakt die ik ook moeilijk kan begrijpen, maar we moeten beseffen dat hier een kind begraven ligt”, verdedigt Mahdi zijn beslissing.

De ouders van Mawda hadden een tijdelijke vergunning. Dit in afwachting om in ons land het proces te kunnen volgen. Maar Mahdi wachtte dat proces niet af. Hij oordeelt dat wanneer het bij migratie gaat over “personen met specifieke verhalen” er soms moet ingegrepen worden en dat men “geval per geval” moet bekijken over mogelijke regularisatie.

De CD&V staatssecretaris voor Asiel en Migratie is van oordeel dat het “zinloos is om te praten over de keuzes die de ouders hebben gemaakt” en dat “we die mensen de rust moeten bezorgen die ze verdienen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen