Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Foto Photonews

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Foto Photonews

Uncategorized

Meerderheid keurt effectentaks goed

Pieter Van Berkel

De effectentaks van de regering-De Croo werd donderdag door de meerderheidspartijen goedgekeurd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Concreet wordt een jaarlijkse ‘solidariteitsbijdrage’ van 0,15 procent ingevoerd op effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van minstens 1 miljoen euro. Jaarlijks zou de taks 429 miljoen euro moeten opbrengen. Dit jaar wordt 400 miljoen euro verwacht. Het is de bedoeling dat het geld naar de financiering van de gezondheidszorg gaat.

Effectentaks

In 2018 probeerde de toenmalige regering-Michel al eens een effectentaks van 0,15 procent in te voeren op rekeningen van meer dan 500.000 euro in te voeren. Die belasting werd destijds vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De taks zou discriminerend zijn omdat die enkel van toepassing was op aandelen, kasbons en obligaties op de rekeningen van natuurlijke personen.

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt zich sterk dat met de toenmalige opmerkingen rekening wordt gehouden. Bij de Franstalige liberalen wordt overigens het argument gehanteerd dat het hiermee niet om een ‘nieuwe’ belasting gaat, maar louter om een voortzetting van een beslissing die reeds onder de regering-Michel werd genomen.

Het wetsontwerp werd goedgekeurd door meerderheidspartijen. De voltallige oppositie, waaronder N-VA en Vlaams Belang, stemde tegen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen