Staatssecretaris Mahdi pleit voor opvang in eigen regio

Foto: Photonews. Staatssecretaris Mahdi pleit voor opvang in eigen regio

Uncategorized

Staatssecretaris Mahdi pleit voor opvang in eigen regio

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor vluchtelingenopvang in de eigen regio en gecontroleerde legale migratiekanalen. Dat deed hij op een digitaal congres met de Afrikaanse Unie.

Volgens Mahdi is de Afrikaanse Unie (AU) een belangrijke partner, die een buffer vormt tegen ongecontroleerde migratiestromen. Hij verwijst onder meer naar Ethiopië en Kenia, die samen meer dan 1,3 miljoen, voornamelijk Somalische, vluchtelingen opvangen. Ook de instroom van Eritreeërs, die vaak in België opduiken als transitmitgranten, in Ethiopië wordt als aandachtspunt genoemd. Tot slot wordt ook naar Libië verwezen, dat zich sinds de val van Khadaffi ontpopte tot transitland.

Opvang in eigen regio

“Het is in ieders belang om Afrikaanse landen te versterken, indien we de mensensmokkel richting Europa willen tegenhouden”, zegt Mahdi. “De Dienst Vreemdelingenzaken tracht de Afrikaanse partners te informeren welke documenten ze nodig heeft bij het beoordelen van dossiers. Beter samengestelde dossiers monden uit in snellere beslissingen. Zo is iedereen veel sneller op de hoogte waar zijn of haar toekomst kan liggen.”

De nauwere samenwerking met de AU kwam tot stand onder impuls van directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) Freddy Roosemont.

Legale migratie

Naast de opvang in eigen regio pleitte Mahdi ook voor meer gecontroleerde en legale migratiekanalen, zoals studie- en arbeidsmigratie. “Voor bepaalde jobs hebben wij in de toekomst talent nodig”, klinkt het. “Ik wil werken aan een brain gain, geen brain drain. Wie na zijn studies ervaring wil opdoen in België moet daar voldoende tijd voor krijgen. Willen ze nadien terugkeren dan is dat ook een win-win voor beide landen. De competenties die mensen verwerven kunnen ze overal inzetten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Staatssecretaris Mahdi pleit voor opvang in eigen regio”

  1. Opvang in eigen regio. Eindelijk eens een coherent voorstel. Zeg maar een win win operatie. En als de UNO een rol wenst te spelen dan wel door die opvangregio’s te beveiligen en te zorgen dat de opvang menswaardig verloopt. Indien ik morgen zou moeten vluchten voor een totalitair regime in België of Vlaanderen dan hoop ik asiel te vinden in een Europees land en niet te moeten vluchten naar een vreemd continent met andere culturen en dito religies.

Plaats een reactie

Delen