Vijf verdachten aangeklaagd in Duitsland wegens opzetten IS-terreurcel

Foto Shutterstock: Vijf verdachten aangeklaagd in Duitsland wegens opzetten IS-terreurcel

Uncategorized

Vijf verdachten aangeklaagd in Duitsland wegens opzetten IS-terreurcel

Ruben Notteboom

Duitsland heeft vijf aangeklaagd die een terreurcel zouden hebben opgezet voor de IS. Die cel heeft naar verluidt een belangrijke rol gespeeld in het radicaliseringsproces van de terrorist die in 2017 met zijn wagen in een groep mensen in Stockholm inreed. Daarnaast hadden de leden banden met één van de terroristen die Wenen aanvielen. Het gaat om vijf Tadzjieken.

Eén van de verdachten, geïdentificeerd als Azizjon B., zou nauw contact hebben met twee hooggeplaatste leiders van de Islamitische Staat. Hij was online enorm actief om propaganda te verspreiden in het Russisch en Tadzjieks. Er zijn namelijk verschillende islamitische gebieden in Rusland (bijvoorbeeld Tatarstan, Tsjetsjenië, Dagestan en Basjkirostan) en in Centraal-Azië (bijvoorbeeld Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan) waar men probeert te rekruteren voor de terreurorganisatie.

Trainingskampen en contact met een schutter van Wenen

De vijf werden vorig jaar al aangehouden omdat ze deelnamen aan een IS-cel in de Duitse staat Noordrijn-Westfalen. Hun leden kregen instructies om bommen te maken en aanvallen te plannen. Ze trainden met paintballwapens om hun militaire vaardigheden en tactieken te verfijnen. Enkelen van hen hadden naar verluidt contact met één van de terroristen die Wenen hadden aangevallen.

In november 2020 werd Wenen het slachtoffer van een waar bloedbad. Op 6 verschillende plaatsen werd met scherp geschoten. Er vielen toen zeker vier doden en 17 gewonden. De aanslag werd opgeëist door de Islamitische Staat. De terroristen schoten op restaurants en vielen mensen aan op straat. De Islamitische Staat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen