Kris De Bruyne tijdens een concert in 2017. Foto Mozkito

Kris De Bruyne tijdens een concert in 2017. Foto Mozkito

Uncategorized

Zanger en liedjesschrijver Kris De Bruyne (70) overleden

Wim De Smet

Zanger en liedjesschrijver Kris De Bruyne (70) is overleden. Hij zal herinnerd worden als een begenadigd muzikant die Vlaamse meesterwerkjes als ‘Amsterdam’, ‘Vilvoorde City’, ‘Lydia D’Ile D’Yeu’ en ‘Lieve Jacoba’ schreef.

Kris De Bruyne werd op 20 mei 1950 geboren in een Vlaamsgezind nest. Vader Arthur De Bruyne schreef voor ’t Pallieterke, terwijl zijn nonkel Hector De Bruyne eerst VU-senator en later ook minister van Buitenlandse Handel werd.

Ook Kris De Bruyne gedroeg zich als een buitenbeentje. Hij werd in 1968 een eerste keer opgemerkt door Wannes Van de Velde toen hij op het Skifflefestival in Hove een satirische versie bracht van ‘Klein Klein Kleuterke’. Tijdens zijn studies aan Sint-Lukas in Brussel kwam hij in contact met Guido Van Hellemont en Wim Bulens. Het trio verwierf al snel bekendheid onder de naam Lamp, Lazerus en Kris en de hit ‘De Peulschil’.

Zwervend bestaan

Vanaf midden de jaren ’70 gaat De Bruyne solo en weet hij steeds beter de brug te slaan tussen Vlaamse kleinkunst en stevige rock.

In 1998 neemt De Bruyne het album ’30 jaar Zwervend Bestaan’ uit, een selectie van zijn mooiste en bekendste liedjes, dit keer begeleid door het Frank Hellemont Strijkkwartet, Patrick Riguelle en Wigbert Van Lierde.

De Bruyne overleed woensdag, in het bijzijn van zijn familie, aan de gevolgen van een slepende ziekte.

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen