Wuhan Institute of Virology (Wikimedia)

Wuhan Institute of Virology (Wikimedia)

Uncategorized

14 landen hebben twijfels bij WHO-onderzoek naar oorsprong Covid-19

Pieter Van Berkel

Een groep van veertien landen heeft haar bezorgdheid geuit over het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de oorsprong van Covid-19. Volgens hen liep het onderzoek vertraging op en kregen wetenschappers onvolledige toegang tot de nodige gegevens.

Na een bezoek van vier weken aan de Chinese stad Wuhan, waar het virus voor het eerst ontdekt werd, concludeerde een team van 17 internationale deskundigen dat het “uiterst onwaarschijnlijk” was dat het virus uit een laboratorium lekte. De piste werd vorig jaar voor het eerst door de Verenigde Staten gelanceerd.

De wetenschappers achten het “waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk” dat het virus via een ’tussengastheer’ bij de mens kwam. Ook concludeerden zij dat het “mogelijk tot waarschijnlijk” was dat het virus door dieren op de mens was overgedragen.

Veertien landen uiten bezorgdheid

Een groep van veertien landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan, Australië, Canada, Tsjechië, Denemarken, Estland, Israël, Letland, Litouwen, Zuid-Korea, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk, uit nu bezorgdheid over het verslag.

De landen schrijven dat ze de inspanningen van de WHO “ten volle steunen”, maar ook dat het “van essentieel belang is dat wij onze gezamenlijke bezorgdheid uiten over het feit dat het onderzoek van de internationale deskundigen naar de bron van het SARS-CoV-2-virus aanzienlijke vertraging heeft opgelopen en geen toegang heeft gehad tot volledige, originele gegevens en monsters”.

WHO-baas vraagt verder onderzoek

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vroeg dinsdag zelf om verder onderzoek naar de piste van het lab. “Ik geloof niet dat deze studie uitgebreid genoeg was”, zei Tedros. “Hoewel het team heeft geconcludeerd dat een lek in een laboratorium de minst waarschijnlijke hypothese is, vereist dit verder onderzoek, mogelijk met aanvullende missies waarbij gespecialiseerde deskundigen betrokken zijn.”

Volgens Liang Wannian, die het onderzoek namens China mee leidde, is het onderzoek naar het Chinese luik van de pandemie nu afgerond en moet er nu verder gekeken worden naar de rest van de wereld.

De EU noemt het rapport een “nuttige eerste stap” en benadrukt “de noodzaak van verder werk”, maar noemt China niet bij naam.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “14 landen hebben twijfels bij WHO-onderzoek naar oorsprong Covid-19”

Plaats een reactie

Delen