Regering wil gevangenen tot 2025 structureel halfjaar vroeger vrijlaten

Vincent Van Quickenborne. Photo News

Uncategorized

180 gevangen werknemers ontsnappen aan jihadisten in Mozambique

Simon Segers

In de stad Palma in het Oost-Afrikaanse land Mozambique voerden islamisten van Al-Shabaab woensdag een aanval uit. Aanwezige buitenlandse werknemers waren tijdens de aanval gevlucht naar hotel Amarula. Zij zouden afgelopen nacht zijn ontsnapt.

In de provincie Cabo Delgado werken zeven multinationals aan een gasproject van ongeveer 17 miljard euro. De Franse groep Total is de grootste investeerder. Tijdens de aanval woensdag vluchtten inwoners van Palma naar de omliggende bossen, terwijl de buitenlandse werknemers een toevlucht zochten in hotel Amarula. Volgens getuigen vielen er verschillende doden. De lokale gsm-masten zijn onwerkzaam sinds het begin van de aanval.

Tegenoffensief

De regering bevestigde de aanval en startte een tegenoffensief. Gisteren zijn ongeveer 80 personen met militaire trucks uit het hotel geëvacueerd. Volgens een woordvoerder van een betrokken beveiligingsfirma werd “het konvooi al snel aangevallen, waarbij sommige omkwamen en anderen konden ontsnappen”. De overige 100 werknemers zouden naar het strand zijn gebracht en vervolgens met boten naar een onbekende locatie gevoerd.

Al Shabaab is een jihadistische groepering die in de de Mozambikaanse provincie Cabo Delgado een Islamitische staat wil installeren. Zij zweren trouw aan Islamitische Staat (IS) en zijn niet gelieerd aan de Somalische groepering met dezelfde naam. De jihadisten voeren sinds 2017 regelmatig gewelddadige aanvallen en aanslagen uit op zowel burger- als overheidsdoelwitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen