27 miljoen vrijgemaakt voor tijdelijke maatregelen mentaal welzijn

Minister Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo. Foto Photonews

Uncategorized

27 miljoen vrijgemaakt voor tijdelijke maatregelen mentaal welzijn

Wijnand Meeus

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) meldt dat de federale regering komende weken 27 miljoen euro zal vrijmaken voor het mentaal welzijn van kinderen, jongeren en ouderen. De tijdelijke maatregelen werden vandaag door de ministerraad goedgekeurd.

Vorige week kondigde Vandenbroucke al aan dat de regering snel extra geld zou voorzien om in te zetten op het mentaal welzijn. Vooral bij kinderen, jongeren en ouderen zou dit tijdens de coronacrisis een groot probleem vormen. Concreet zal de regering 1,5 miljoen euro besteden aan het terugbetalen van groepssessies met een psycholoog aan universiteiten en hogescholen voor studenten die het moeilijk hebben.

Ook wordt er 3,7 miljoen euro geïnvesteerd in de mobiele hulpverlening aan jongeren met psychische klachten. Dit betekent dat er meer teams sneller aan huis of op school de jongeren kunnen gaan begeleiden. De grootste pot gaat naar de groep van de ouderen. 21,7 miljoen gaat naar de versterking van de mobiele teams voor deze groep. Die mobiel teams zullen samenwerken met huisartsen, OCMW’s en sociale huisvestingsmaatschappijen en komen ook aan huis. Voor de hulpverlening van de mobiele teams – zowel voor jongeren als ouderen – wordt bovendien geen remgeld aangerekend, benadrukt Vandenbroucke. De hulp is daar dus volledig gratis.

Voordien werd al in het regeerakkoord opgenomen dat de nieuwe federale regering 200 miljoen zal investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Aangezien deze maatregel heel wat tijd in beslag neemt voor hij effectief kan worden uitgevoerd, besliste men deze tijdelijke maatregelen in te voeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen