De Amerikaanse president Joe Biden. Foto Shutterstock.

De Amerikaanse president Joe Biden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Amerikaanse Senaat keurt relanceplan van 1,9 biljoen dollar goed: “Hulp is onderweg”

Anton Schelfaut

Na een zitting van 24 uur heeft de Amerikaanse Senaat zaterdag het relanceplan van president Joe Biden goedgekeurd. 50 Democraten stemden voor, 49 Republikeinen stemden tegen. De tekst verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben. Dat schrijft VRT NWS.

Na 24 uur durende onderhandelingen is een steunpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar of 1.600 miljard euro goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. Daarmee hoopt president Joe Biden de Verenigde Staten door de coronapandemie en de economische crisis te loodsen.

De stemming gebeurde volgens de partijlijnen: 50 Democraten stemden voor, 49 Republikeinen stemden tegen. Door een sterfgeval in de familie was één Republikeinse Senator afwezig.

De tekst verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben. De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, verwacht dat het relanceplan in de komende dagen ook daar groen licht zal krijgen.

De Democraten zagen niet al hun eisen ingewilligd. Zo werd de geplande verhoging van het minimumloon van 7,25 dollar per uur naar 15 dollar per uur weggestemd. Acht Democraten stemden daar samen met alle Republikeinen tegen.

“Hulp is onderweg”

In een eerste reactie maakte Joe Biden zich sterk dat “hulp nu onderweg is” en dat dit een “grote stap is naar een overwinning op het virus”.

“Toen ik 45 dagen geleden aantrad, beloofde ik het Amerikaanse volk dat hulp onderweg was. Vandaag hebben we een enorme stap gezet naar het inlossen van die belofte”, aldus een tevreden Biden.

Door de goedkeuring van het steunpakket krijgen de meeste Amerikanen deze maand nog een cheque van 1.400 dollar. Daarnaast zal het geld ook aangewend worden om de productie en verdeling van vaccins te versnellen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen