Belgische regering wil IS-kinderen én IS-vrouwen nu dan toch terughalen

Foto: Shutterstock. Belgische regering wil IS-kinderen én IS-vrouwen nu dan toch terughalen

Uncategorized

Belgische regering wil IS-kinderen en IS-vrouwen terughalen naar ons land

/

De Belgische regering wil nu toch IS-vrouwen repatriëren uit Syrische kampen. Dat meldt Belga. De vorige regering besliste om geen volwassen Belgen uit die kampen terug te halen, maar een koerswijziging is op til. Ook kinderen van IS-strijders zullen worden teruggehaald.

Na de nederlagen van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak kwamen vele vrouwen van IS-strijders en hun kinderen terecht in gevangenenkampen bewaakt door de Koerden die vochten tegen IS. Nu blijkt echter dat de Koerden de controle kwijt zijn over enkele van die kampen, en daarom wil ons land nu dan toch actie ondernemen om die IS-vrouwen en hun kinderen snel terug te halen.

N-VA Kamerlid Koen Metsu

Koen Metsu (N-VA): “De regering heeft een bocht ingezet”

“We mogen niet blind zijn voor de realiteit: de toestand in de kampen verslechtert zienderogen en ook de beveiliging verloopt er hoe langer hoe slechter”, aldus premier Alexander De Croo. “Dat betekent dat als je kinderen daar laat, in een kamp waar IS de plak zwaait, die kinderen de terroristen van morgen worden.”

Maar, in tegenstelling tot de vorige regering, wil men nu dus ook IS-vrouwen terughalen. Er werd beslist om de situatie van die IS-vrouwen “geval per geval te analyseren”, kondigde De Croo aan. Zo zouden de vrouwen alleen gerepatrieerd worden indien ze de ideologie van IS volledig hebben afgezworen. In het verleden bleek echter al dat dit moeilijk vast te stellen is omdat de IS-vrouwen vaak beweren gederadicaliseerd te zijn, enkel en alleen om terug te kunnen keren naar België.

“Laat u niet om de tuin leiden door zij die zogezegd spijt hebben”, zegt ook N-VA-Kamerlid Koen Metsu. “Geef vandaag een krachtig signaal aan de Koerden: we zijn bereid om u ginder te helpen, niet hier.” De N-VA is het dan ook niet eens met dit nieuwe beleid. “De regering heeft een bocht ingezet. De situaties van de moeders geval per geval analyseren, dat is onder de regering-Michel nooit zo besproken.” 

Barbara Pas (VB) waarschuwt voor ‘Takkiya’

Ook VB-Kamerlid en fractieleider Barbara Pas verzette zich in de Kamer tegen de koerswijziging van de regering De Croo. Dat verklaarde ze eerder op de dag ook in Villa Politica bij Linda De Win. Ze waarschuwde in haar reactie ook uitdrukkelijk voor de ‘Takkiya’. Takiyya vindt haar oorsprong in de Koran als een praktisch principe en komt erop neer dat liegen onder zeer bepaalde omstandigheden niet bestraft hoefde te worden, enigszins vergelijkbaar met het “leugentje om bestwil”.

Groen Kamerlid Wouter De Vriendt verwelkomde de regeringsbeslissing met open armen: “De regering Vivaldi aarzelt niet langer. Dit zijn normen en waarden om fier op te zijn. Menselijke, maar ook de veiligste beslissing.”

Barbara Pas (VB) bij Linda De Win in Villa Politica
(beelden VRT)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Belgische regering wil IS-kinderen en IS-vrouwen terughalen naar ons land”

  1. Hoe gaan ze bewijzen dat ze het gedachtengoed van IS hebben verlaten? Ook met een verklaring op eer zoals dat bij niet essentiële reizen? Dit is foute boel!

Plaats een reactie

Delen