Eenzaamheid is vaak de belangrijkste factor bij zelfdoding. Foto Shutterstock.

Eenzaamheid is vaak de belangrijkste factor bij zelfdoding. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Coronamaatregelen maken Vlamingen eenzamer dan ooit

Ruben Notteboom

Tele-Onthaal zag een recordaantal aan oproepen binnenkomen. Dat komt door de coronacrisis, de vele maatregelen en het eenzame gevoel dat velen erdoor krijgen. Al lang wordt gewaarschuwd dat door de coronacrisis de mentale gezondheid van vele wel eens zou kunnen afbrokkelen.

In 2020 kreeg Tele-Onthaal 15% meer oproepen dan het jaar ervoor, wat neerkomt op 139.000. Dat is een recordaantal. Uit de cijfers blijkt dat ook steeds meer en meer jonge tieners contact opnemen met de organisatie. Een kwart van de gesprekken ging over de crisis en de meeste bellers spraken over hun eenzaam. Slechts 600 vrijwilligers behandelden al deze gesprekken, een deel telefonisch en een deel online met een chatprogramma.

Psychologische crisis door corona

De crisis weegt zwaar door op de maatschappij. Al bijna een jaar lang strijdt men tegen het virus. De steunmaatregelen waren in de eerste plaats vooral economisch, het sociale aspect kwam later pas en nu blijkt dat de maatregelen ook zwaar doorwegen op psychologisch vlak. Mede daardoor zou de overheid meer mensen in een buitenbubbel willen toestaan.

In de cijfers van de afgelopen 5 jaar is ook duidelijk te zien dat er een sterke stijging in 2020 was. VRT zette ze allemaal op een rijtje. Telefoongesprekken blijven altijd de populairste vorm van contact, maar chatgesprekken komen ook vaak voor. Alle chatgesprekken en telefoongesprekken samen waren goed voor 115.531 oproepen in 2015. In 2016 was dit 122.637 en in 2019 120.841. Tussen 2016 en 2019 bleef dat cijfer ongeveer gelijk. In 2020 springt het cijfer dan omhoog, met net iets meer dan 139.000 oproepen.

Eenzaamheid is dodelijk

Eenzaamheid is een zeer dodelijk gevoel. Volgens zelfmoord1813 speelt in 37,3% van alle zelfdodingsgevallen eenzaamheid een rol. Dat is een hoog cijfer, gevolgd door relatiebreuk met 21,7%. In 2019 waren er naar schatting 9.745 pogingen tot zelfdoding in Vlaanderen, wat neerkomt op gemiddeld 27 zelfmoordpogingen per dag. Over de cijfers van 2020 is nog geen absolute duidelijkheid, maar het werd wel al besproken in het Vlaams Parlement.

Heeft u vragen over zelfdoding of nood aan een gesprek? Neem dan contact op met het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op www.zelfmoord1813.be

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen