Denis Ducarme (MR): "Niet Theo Francken is fout, maar minister Dedonder"

Foto: Denis Ducarme (MR), Photnews

Uncategorized

Denis Ducarme (MR): “Niet Theo Francken is fout, maar minister Dedonder”

Kristof Luypaert

Het incident tussen PS-minister van Defensie Dedonder en voormalig N-VA-staatssecretaris Francken blijft voor spanning zorgen binnen de Vivaldicoalitie. Voor oud-minister Denis Ducarme (MR), die woensdag reageerde in Le Soir, gaat de vraag van Ludivine Dedonder om Francken te sanctioneren “te ver”. Ook binnen de regeringsmeerderheid zou er kritiek zijn. Eerder vandaag liet ook Vlaams Belang Kamerlid Annick Ponthier, voorzitster van de bijzondere commissie, weten dat ook Vlaams Belang niet wil meespelen in een politieke strijd van Dedonder tegen Francken.

Minister van Defensie, Ludivine Dedonder had in een brief geëist dat Theo Francken uit de bijzondere defensiecommissie die toezicht houdt op buitenlandse missies zou gezet worden. Volgens Dedonder zou Francken de confidentialiteit hebben geschonden door te tweeten over informatie die zij beschouwt als “vertrouwelijk en die achter gesloten deuren aan parlementariërs is verstrekt”.

Francken had in een tweet gesproken over het feit dat België niet zou deelnemen aan een militaire operatie. Maar Dedonder vindt dat het niet aan parlementsleden is om te beoordelen welke informatie kan worden gedeeld. Volgens de minister van Defensie is de confidentialiteit in de commissie niet alleen van toepassing wanneer er levens van soldaten op het spel staan. Dat standpunt is de voorbije dagen al meerdere malen betwist. De facto zou het immers betekenen dat zowat alles wat door de minister in zo’n geheime commissie wordt gezegd onttrokken wordt aan de parlementaire controle, of toch zeker aan het publieke debat.

Denis Ducarme: “Ik zie vooral een inschattingsfout van een minister uit onwetendheid”

Theo Franken vindt dat Dedonder politieke spelletjes speelt: “Natuurlijk moeten we troepen in het buitenland beschermen, maar als de minister een politieke uitspraak doet heeft dat niets te maken met de geheimhoudingsplicht”, reageerde hij aan Belga. Francken krijgt nu publieke steun van oud-minister Denis Ducarme (MR) die daarmee lijnrecht ingaat tegen het standpunt van Dedonder.

“Er is geen onthulling van een geheime operatie die bezig of gepland is in hoofde van Theo Francken. Het gaat louter over een operatie die niet doorgaat. De minister doet er zelf al maandenlang alles aan zodat we niet zouden meedoen. Het was dus een publiek geheim. En dat had evengoed ergens anders naar buiten kunnen komen.​”

Maar Ducarme gaat nog een stap verder. Ook de mening van Dedonder dat het niet aan de parlementsleden is om te bepalen wat ze wel of niet kunnen onthullen neemt hij op de korrel: “Ik heb jarenlang ervaring in deze commissies. We weten heel goed welke informatie ‘geheim’ is en welke ‘politiek’. De minister gaat te ver. Haar vraag heeft als bedoeling het spreekrecht van een volksvertegenwoordiger te verhinderen voor een fout die er zelfs geen is.

“De vraag naar een sanctie is ongegrond”

Ducarme eindigt ook met een sneer naar Dedonder die geen ministeriële ervaring had toen ze in de regering kwam.

“Ik zie een inschattingsfout van een minister uit onwetendheid over de parlementaire gebruiken. De Defensiecommissie is wellicht de sterkste in het Parlement. Met een concentratie van sterke persoonlijkheden en voormalige ministers waaronder Theo Francken, André Flahaut, Hendrik Bogaert en ook mezelf. Misschien voelt de minister zich ongemakkelijk uit schrik niet gerespecteerd te worden. Maar dit gaat te ver en ik verwacht dat er nog andere reacties zullen volgen. Want binnen de meerderheid vinden sommigen deze demarche overdreven. Mevrouw Dedonder had de openbaarmaking van politieke informatie formeel kunnen veroordelen. Maar deze oproep tot sanctie is ongegrond. De uitvoerende macht en de wetgevende macht moeten elkaar respecteren. En we moeten de sterke politieke bemanning van deze commissie kunnen steunen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Denis Ducarme (MR): “Niet Theo Francken is fout, maar minister Dedonder””

  1. Ik ken die Dedonder niet, maar ik vermoed dat als je min van landsverdediging wilt zijn, je minimaal het diploma van de militaire school met onderscheiding moet behaald hebben en eveneens 5 jaar ervaring van bediende in de diplomatieke diensten , afhangende van landsverdediging , moet hebben.

  2. de Donder zou beter eerst de stiel leren vooraleer ze leden van de wetgevende macht de les gaat lezen, vervolgen en sanctioneren.
    Geen enkele achting voor deze omhooggevallen minister.

Plaats een reactie

Delen