Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Dieselwagens zwaaien de plak in wagenpark regering-De Croo

Niels Geerinck

De formatienota van de regering-De Croo grossiert in maatregelen die de burger moeten aanzetten tot het gebruiken van milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Toch kies die paars-groene regering ervoor om niet zelf de daad bij het woord te voegen. “Het uitgebreide wagenpark van de kabinetten telt heel wat verbrandingsmotoren en slechts één elektrische wagen”, aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.

Bij het aantreden van de Vivaldi regering werd meteen duidelijk dat er heel wat ambities werden gekoesterd op het vlak van (leef)milieu. “Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de klimaatimpact van ons transport te verminderen en de innovatie in de autosector aan te moedigen, zal de regering werken aan een geleidelijke uitfasering van de verkoop van niet zero-emissie auto’s”, zo luidt actiepunt 225 uit de formatienota van de regering. Wie verwacht dat de regering en de bijbehorende kabinetten het goede voorbeeld zouden geven, zit echter fout. Dat blijkt uit cijfer die de Vlaams Belang-fractievoorzitter natrok.

Twee maten en twee gewichten

“De verschillende ministeriële kabinetten hebben in totaal meer dan 50 dienstwagens tot hun beschikking”, dat blijkt uit de cijfers die Pas opvroeg. Zodoende kunnen de kabinetten rekenen op een wagenpark van 49 -gekende- wagens. Hiervan blijken er 26 diesels te zijn. De hybride voertuigen komen in totaal op 15 auto’s. Tevens rijden er 7 benzinewagens rond. Tenslotte beroept het paars-groen wagenpark zich op slechts één elektrisch voertuig. Vicepremier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) vond het niet nodig om te antwoorden op de vragen van Pas.

Geen enkel kabinet biedt alternatieven (fietsen of een elektrische step) aan om verplaatsingen op kort afstand te doen. “Van een regering waarin de groene partijen de plak zwaaien, hadden we beter verwacht. Maar opnieuw komt de paars-groene regering niet verder dan met het moraliserende vingertje naar de bevolking te zwaaien en het uiten van mooie intenties, zonder dat die ooit in daden worden omgezet”, aldus Pas.

Een kwestie van het goede voorbeeld te geven

De kabinetten van CD&V zijn de grootste vervuilers. Deze beschikken over geen enkele hybride of elektrische wagen en rijden dus uitsluitend met benzine- of dieselwagens. De Open Vld-kabinetten beschikken dan weer over de grootste vloot aan dienstwagens. Die is goed voor 14 wagens, waarvan 10 diesels. Het kabinet van premier Alexander De Croo alleen al telt 5 dieselwagens. “Tijd voor de ministers en staatssecretarissen om het goede voorbeeld te geven. Je kan als regering niet aan de bevolking vragen om milieuvriendelijke wagens te kopen of de wagen zoveel mogelijk te laten staan, en zelf voor iedere verplaatsing gebruik maken van dure diesels.”, zo besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen