Ook niet-Belgische kinderen krijgen voortaan elektronische identiteitskaart: “Identiteitsfraude tegengaan”

Kids-ID. Belga

Uncategorized

Eerste ontmoeting tussen VS en China: spanningen lopen hoog op

Niels Geerinck

Voor het eerst sinds de Amerikaanse president Joe Biden aan de macht is hebben de Chinese en Amerikaanse diplomaten elkaar ontmoet. De twee grootmachten troffen elkaar in de Amerikaanse stad Anchorage in de staat Alaska.

De Amerikaanse en Chinese diplomaten troffen elkaar voor de allereerste keer. De spanning was meteen te snijden op het persevenement. Wat moest beginnen als een korte inleiding mondde al snel uit in machtsvertoon langs beide kanten.

Zo stak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken meteen van wal. Hij sprak zijn “diepe bezorgdheid” uit over de wijze waarop China in Hongkong de politieke macht tracht te behouden, over de rol van het land bij cyberaanvallen op de VS en over tal van andere zaken. Blinken besloot dat als China zo doorgaat het volgens hem de stabiliteit op de wereld zal bedreigen.

De Chinese reactie liet niet lang op zich wachten. De topdiplomaat Yang reageerde met een betoog van meer dan tien minuten. In dat betoog gaf hij Amerika de schuld van het opdringen van “een eigen versie van democratie”, terwijl de VS intern het daar zelf ook erg moeilijk mee heeft. Zo verwees Yang naar de bestorming van het Capitool. Finaal bekritiseerde hij het oorlogszuchtig buitenlands beleid van de VS.

De Amerikaanse diplomaten dienden Yang van antwoord. Volgens hen waren de landen rondom China juist tevreden dat de VS weer een actievere rol wil spelen op het internationale toneel. Zo verwees Blinken naar zijn recente reizen naar Japan en Zuid-Korea.

Zeer ongebruikelijk

Een openbare discussie tussen topdiplomaten op een persevenement is uiterst ongebruikelijk. Normaal vinden dergelijke ontmoetingen plaats maar worden er slechts enkele kleine, korte en zeer algemene opmerkingen voorzien. De rest gebeurt dan achter gesloten deuren. De Amerikaanse diplomaten meldden dat China het protocol geschonden had door een veel te lange openingsverklaring. Vervolgens waren ze van oordeel dat de Chinezen louter een “theater” opvoerden om in eigen land als propagandastuk te gebruiken.

De Chinezen vonden dan weer dat de Amerikanen te lang aan het woord waren en zeer vijandig begonnen waren. “Zo ga je niet om met je gasten”, zei een diplomaat.

Sancties

Nog voor de twee landen elkaar gingen ontmoeten hing er al er veel spanning rond de ontmoeting. Woensdag kondigde de VS nieuwe sancties af tegenover China. Dit vanwege de Chinese houding richting Hongkong. Onder president Trump is de relatie tussen de twee grootmachten flink achteruit gegaan. De handelsoorlog was daar het dieptepunt van.

Later vandaag staan er in Anchorage nog meer gesprekken op de agenda tussen de landen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen