De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock

De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock

Uncategorized

Erdogan trekt Turkije terug uit Europees vrouwenrechtenverdrag

Anton Schelfaut

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn land teruggetrokken uit de Istanboel-Conventie. Dat is het Europese vrouwenrechtenverdrag gericht op het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Het besluit tot terugtrekking is zaterdag gepubliceerd in de Turkse staatskrant. Dat meldt Reuters.

Het verdrag werd in 2011 door toenmalig premier Recep Tayyip Erdogan zelf ondertekend in Istanboel. De conventie werd vervolgens ook geratificeerd door Turkije. Volgens lokale vrouwenrechtenorganisaties werd de overeenkomst echter nooit toegepast.

De inhoud van het akkoord ligt al langer onder vuur vanuit conservatieve hoek. Zo zou het verdrag in strijd zijn met de traditionele familiewaarden in Turkije, waardoor het geweld in de hand werkt. Daarnaast zou het principe van gendergelijkheid ook homoseksualiteit promoten.

President Erdogan, die geweld tegen vrouwen eerder al veroordeelde, zei begin deze maand dat zijn regering dergelijk geweld volledig wil uitbannen. Volgens critici zou de overheid daar sinds 2011 onvoldoende aan hebben gedaan.

Europese Unie

Fidan Ataselim van de vrouwenrechtenorganisatie ‘We Will Stop Femicide’ vindt dat de regering het leven van duizenden vrouwen in gevaar brengt door zich terug te trekken uit het verdrag. Vorig jaar zouden in Turkije minstens 300 vrouwen door mannen vermoord zijn. Andere tegenstanders zeggen dat het besluit tot terugtrekking de Turkse kandidatuur voor toetreding tot de Europese Unie geen goed zal doen.

38 procent van de Turkse vrouwen krijgt tijdens hun leven te maken met partnergeweld. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 25 procent. Zo blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Turkije houdt zelf geen officiële cijfers bij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Erdogan trekt Turkije terug uit Europees vrouwenrechtenverdrag”

Plaats een reactie

Delen