De vlag van AstraZeneca en de EU. Foto Shutterstock.

De vlag van AstraZeneca en de EU. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Europeanen en Britten vertrouwen AstraZeneca minder en minder

Ruben Notteboom

Mensen uit verschillende Europese landen en het Verenigd Koninkrijk geven aan dat ze het vaccin van AstraZeneca niet meer vertrouwen. Dat blijkt uit peilingen van YouGov. Ze maken zich voornamelijk zorgen over de mogelijke bijwerkingen die het vaccin kan veroorzaken.

De enquête werd afgenomen in meerdere landen en de resultaten zijn niet goed voor het Brits-Zweeds bedrijf AstraZeneca. 1.672 Britten, 2.024 Duitsers, 1.022 Fransen, 1.016 Italianen, 1.050 Spanjaarden, 1.004 Denen en 1.017 Zweden beantwoorden de enquête tussen 12 en 18 maart.

Enquête wel tijdens heisa

Nu was die timing ook niet opportuun. Meerdere landen stopten namelijk tijdelijk met AstraZeneca uit angst voor bloedklonters en pas 18 maart gaf EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, aan dat het vaccin veilig is.

Landen zoals Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland stopten tijdelijk met het vaccin van AstraZeneca te gebruiken tot er meer duidelijkheid was over enkele overlijdens. Enkele mensen zijn kort nadat ze het vaccin kregen namelijk gestorven door een trombose of een bloedklonter, maar EMA ziet geen bewijs dat het vaccin ervoor verantwoordelijk zou geweest zijn.

AstraZeneca verliest vertrouwen in EU, maar minder bij Britten

De opschorting had duidelijk een impact op het algemeen vertrouwen. Volgens YouGov vinden meer mensen het vaccin gevaarlijk en AstraZeneca krijgt minder vertrouwen dan Pfizer en Moderna omdat het volgens de respondenten minder veilig is. Data-analyst Matt Smith van YouGov vraagt zich volgens VRT af of “met een mogelijke derde golf Europa zich de vraag moet stellen of de huidige problemen met AstraZeneca de vaccinatiecampagne zal schaden.”

In Duitsland en Frankrijk gaven respectievelijk 55% en 61% van de respondenten aan het vaccin gevaarlijk te vinden, een stijging van 15% en 18% tegenover februari. In Spanje en Italië reageren respectievelijk 62% en 64% van de respondenten dat ze het vaccin onveilig vinden. De Britten blijven echter hun vaccin vertrouwen. 77% van de Britse respondenten vertrouwt het vaccin.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen