Illustratief: Gerecht onderzoekt misbruik coronasteunmaatregelen. Foto Shutterstock

Illustratief: Gerecht onderzoekt misbruik coronasteunmaatregelen. Foto Shutterstock

Uncategorized

Gerecht onderzoekt misbruik coronasteunmaatregelen

Wijnand Meeus

In verschillende arrondissementen voert het gerecht onderzoek naar fraude en misbruik van coronasteunmaatregelen. Zo zou er vooral met de tijdelijke werkloosheid zeer los omgesprongen zijn waardoor vele werkgevers onterecht overheidsgeld hebben kunnen opstrijken.

Sinds het begin van de coronacrisis werden veel steunmaatregelen ingevoerd om mensen financieel te helpen die omwille van de beperkende maatregelen niet meer aan het werk konden. “Maar als men op zo’n schaal geld uitdeelt, moet men eerst een systeem van toezicht opzetten. Dat is niet gebeurd aan het begin van de coronacrisis”, zegt Danny Meirsschaut, de arbeidsauditeur van Oost- en West-Vlaanderen en voorzitter van de raad van arbeidsauditeurs. “Men was duidelijk niet klaar om zo’n grote subsidiestroom te controleren. De controles zijn pas achteraf gebeurd. Ik denk dat een serieuze berg geld aan coronasteun ten onrechte is toegekend.”

“Slapende vennootschappen werden plots terug wakker”

Zo gaf bijvoorbeeld de uitbater van een bar prostituees plots op als werknemers om zo aanspraak te maken op de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. Maar in werkelijkheid ging dat geld rechtstreeks naar zijn eigen bankrekening. Daarnaast zijn er ook verschillende zaken bekend van slapende vennootschappen die plots wakker werden om steun te vragen. “Ook is thuiswerkend personeel als tijdelijk werkloos opgegeven zonder hun instemming en zonder dat ze het wisten”, zegt Filiep De Ketelaer, afdelingsauditeur van het Gentse arbeidsauditoraat. “Pas nadat ze hun loonfiches hadden gekregen, merkten ze op dat ze die maand geen loon ontvingen maar werkloosheidssteun. Ook waren er zelfstandigen die voorhielden dat hun zaak gesloten was, achter de schermen voortwerkten en een overbruggingsrecht hadden aangevraagd.”

Ook wordt in verschillende dossiers onderzoek gedaan naar fraude met behulp van de steunmaatregelen. Het arbeidsauditoraat van Halle-Vilvoorde behandelt zo bijvoorbeeld verschillende dossiers van mensen die ten onrechte als werknemer werden geregistreerd door vennootschappen waar ze nooit hebben gewerkt. De organisatoren van die grote fraude worden aangepakt door het federaal parket. Dat voerde in december tientallen huiszoekingen uit in de zaak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen