Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Foto Photonews.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Foto Photonews.

Uncategorized

Grote peiling: Vlaams Belang blijft grootste partij, PVDA even groot als Groen

/

Vlaams Belang blijft in de peilingen met enige voorsprong de grootste partij van Vlaanderen. Met ruim 23% doen ze beter dan de N-VA, dat met 20% de tweede grootste partij is. Aan de andere kant van het politieke spectrum zien we een stijging bij PVDA, dat nu even groot is als Groen.

In vergelijking met de laatste verkiezingen in mei 2019 zou Vlaams Belang nu 5% meer halen, maar in vergelijking met de vorige peiling in december 2020 haalt de partij van Tom Van Grieken wel een kleine 3% minder. Toch blijft ze de grootste partij, gevolgd door de andere Vlaams-nationalisten van de N-VA. Zij zouden nu zo’n 20% van de Vlaamse kiezers achter zich krijgen, bij de verkiezingen was dat wel nog 25,5%.

Een opvallende stijger is PVDA, dat met 8,2% naast Groen komt te staan. In mei 2019 haalde Groen nog bijna 10% en PVDA iets meer dan 5%, maar nu zouden ze dus ongeveer een gelijk aantal stemmen halen.

De sp.a van Conner Rousseau zakt ook weg in de peilingen. Bij de laatste peiling in december 2020 werd nog gesproken van het Conner-effect omdat de socialisten toen de derde grootste partij waren met 13,6% van de stemmen, nu zijn ze de derde kleinste partij met iets meer dan 12%. CD&V en Open Vld halen respectievelijk 13,2% en 12,9%.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Grote peiling: Vlaams Belang blijft grootste partij, PVDA even groot als Groen”

Plaats een reactie

Delen