Nick en Zoey in discussie over racisme (Big Brother)

Nick en Zoey in discussie over racisme (Big Brother)

Cultuuroorlog

Heftige racismediscussie in Big Brother: “Je kan als witte persoon geen racisme ondervinden”

Pieter Van Berkel

Ook het Big Brother-huis blijft niet gevrijwaard van de jongste maatschappelijke debatten. Bewoners Nick en Zoey gingen maandag stevig in de clinch over het thema racisme.

Bewoner Nick, voorheen DJ, getuigt over racisme dat hij aan den lijve ondervond. “Ik heb ook echt met racisme te maken gehad op mijn tours”, zegt Nick. “Racisme is niet alleen van wit naar donker, maar ook van donker naar wit.”

Daarop reageert bewoonster Zoey, zelf van Afrikaanse origine, als door een hond gebeten. “Neen, dat mag je niet zeggen”, klinkt het. “Dat heet geen racisme. Jij gaat nooit benadeeld worden om je kleur of naam.”

“Ik heb zelf te maken gehad met racisme”, gaat Nick verder. “Ik werd op mijn tours racistisch benadeeld. Ik mocht bijvoorbeeld niet op een bus stappen.”

“Dat bestaat niet”, reageert Zoey.“Omdat jij als witte persoon niet te maken kunt hebben met racisme. Jij kan niet in een groep komen en denken ‘ik ga benadeeld worden door mijn kleur’.”

“Uw ras is ‘hét ras’ op de wereld”

De Mechelse veganiste Naomi schaart zich aan de zijde van Zoey en tracht de redenering van haar medebewoonster te verduidelijken aan de stomverbaasde Nick. “Uw ras is ‘hét ras’ op de wereld” , klinkt het klaar en duidelijk.

Verder beweert Zoey dat Nick nooit zal meemaken dat hij niet aangenomen wordt op basis van zijn naam, waarop Nick zegt dat hij dat wel degelijk heeft ervaren. “Racisme is niet het juiste woord daarvoor”, zeggen Zoey en Naomi in koor. “Discriminatie” , en niet ‘racisme’, is volgens zijn vrouwelijke gesprekspartners het juiste woord om Nick zijn ervaringen te omschrijven.

“Dat is toch hetzelfde”, vraagt Nick daarop. “Als mensen twee meter rondom je gaan. En zo naar je kijken. Dan vind ik dat redelijk racistisch.” Daarop gooit hij nog olie op het vuur, door te stellen dat kleur voor hem “niet van toepassing is”, “want mijn vriendin is donker”.

“Zeggen dat je geen kleur ziet is fout”

“Door te zeggen dat je geen kleur ziet, dat is fout”, reageert een kwade Zoey. “Want de kleur is er net wél. Dat komt heel fout over. Dat is net alsof je zegt dat dat niet geldt. Mijn kleur geldt wel, want mijn kleur maakt mij tot wie ik ben. Als jij zegt dat je geen kleur ziet, dan zijn alles wat ik heb meegemaakt en alle obstakels die ik heb gehad eigenlijk niet waar. “

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen