Het meisje werd vastgebonden en gemuilkorfd. Foto Shutterstock.

Het meisje werd vastgebonden en gemuilkorfd. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Indiase man verkracht tiener, rechter: “trouw met haar of ga naar de gevangenis”

Ruben Notteboom

De voorzitter van het hooggerechtshof in India, Sharad Bobde, ligt onder vuur door vrouwenrechtenorganisaties die zijn ontslag eisen. De voorzitter stelde een zeer schofferende vraag in een verkrachtingszaak. De dader had namelijk een tienermeisje verkracht, maar de rechter gaf hem een keuze: “Als je met haar wil trouwen, kunnen we je helpen. Indien niet, verlies je je baan en moet je naar de gevangenis.”

Een 23-jarige man stond terecht voor de herhaaldelijke verkrachting van een minderjarig schoolmeisje. De zaak dateerde al van 2015-2016, maar werd steeds van een lagere naar hogere rechtbank doorgeschoven tot de zaak uiteindelijk voor het hooggerechtshof verscheen. Sharad Bobde geloofde dat hij de ideale oplossing wist voor deze zaak. Indien de man wilde trouwen met het slachtoffer, zou hij geen straf krijgen.

“U veroordeelt niet de dader, maar straft het slachtoffer tot een leven van verkrachting”

Sharad Bobde. Foto Wikipedia.

Door die opmerking schreven meer dan 5.000 vrouwenrechtenactivisten en woedende burgers een brief naar Sharad Bobde waarin ze eisen dat hij zijn uitlating terugneemt en zich excuseert of zelfs ontslag neemt.  Volgens VRT stond er in de brieven dat “indien hij suggereert dat verkrachters met hun slachtoffers kunnen trouwen, de opperrechter van India de dader niet veroordeelde maar het slachtoffer tot een leven vol verkrachtingen door de bruut die haar tot zelfmoordpoging dreef.” Van rechtvaardigheid is er dus absoluut geen sprake volgens hen, noch getuigt deze uitspraak van menselijkheid.

De zaak kwam aan het licht nadat het schoolmeisje haarzelf van het leven probeerde te beroven. Ze schreef een afscheidsbrief en probeerde daarna zelfmoord te plegen. In die brief beweerde ze dat ze gestalkt werd, vastgebonden en gemuilkorfd, brutaal verkracht en bedreigd. Hij zou haar namelijk met benzine overgieten en in brand steken of haar broers vermoorden.

Niet de eerste uitlating van rechter

Het is niet de eerste ongepaste opmerking die hij maakt in een verkrachtingszaak. Zijn recentste opmerking deed echter oud stof opwaaien. Zo zat hij een tijd terug een zaak voor over intrafamiliaal geweld. Een man verkrachte namelijk zijn vrouw, maar de rechter was het daar niet mee eens. “Kun je seks tussen een wettig getrouwd koppel wel verkrachting noemen?”, vroeg hij zich af. Verkrachting binnen een huwelijk bestaat volgens de Indiase wet inderdaad niet en is dus ook niet strafbaar, maar zijn uitspraak, net als de omstreden wetgeving, zorgden ook voor veel ophef en protest.

India staat bekend voor seksueel geweld tegen vrouwen en is al vaak internationaal geviseerd geweest. De eerste keer dat een zaak internationaal nieuws bereikte, was in 2012 toen een studente in een bus werd verkracht en vermoord. Hoewel India de wetten verstrengd heeft, worden ze praktisch niet geïmplementeerd en is het nog steeds zeer makkelijk om met milde of zelfs geen straffen te ontkomen aan verkrachting.

Ook moeders spraken even over trouwen

Ophef verkrachting België

Niet alleen in India is er vaak ophef over verkrachting, de voorbije maanden konden de Belgen ook artikels lezen over verkrachtingszaken met milde of geen straffen. De meest recente was eerder deze week, over een jonge Gentenaar die verkracht werd door twee mannen. Ze werd gefilmd, vernederd en liep meerdere soa’s op. De daders kregen celstraffen met uitstel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen