Leesniveau in basisonderwijs neemt duik

Foto: Shutterstock. Leesniveau in basisonderwijs neemt duik

Uncategorized

Leesniveau in basisonderwijs neemt duik

Pieter Van Berkel

Het leesniveau in het lager onderwijs is gedaald. Dat schrijft De Morgen op basis van onderzoek van het Onderwijs van de Steden en Gemeenten (OVSG).

Onderwijskoepel OVSG liet testen die leerlingen tussen 2012 en 2016 aflegden voor lezen, wereldoriëntatie en getallenleer opnieuw afnemen. De tests werden zes maanden later in het schooljaar dan normaal afgenomen, met de verwachting dat de resultaten hetzelfde of zelfs beter zouden zijn. Op die manier hoopt men de impact van de coronacrisis op de schoolprestaties vast te stellen.

Voor wereldoriëntatie en getallenleer waren de resultaten ongeveer hetzelfde, maar voor lezen scoorden de leerlingen merkbaar slechter. Het is moeilijk vast te stellen of de niveaudaling te wijten is aan corona, omdat eerder onderzoek al uitwees dat de prestaties voor lezen de laatste jaren fors daalden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen