Lale Gül bracht haar verhaal op de televisie. Foto uit video.

Lale Gül bracht haar verhaal op de televisie. Foto uit video.

Cultuuroorlog

Manifest steunt Lale Gül en haar boek in storm van bedreigingen

Ruben Notteboom

Een dertigtal politici, journalisten en bestuurders spreken in een manifest openlijk hun steun uit voor Lale Gül, een schrijfster die door moslimextremisten met de dood wordt bedreigd nadat ze een boek publiceerde.

De 23-jarige Lale Gül schreef het boek “ik ga leven”, een autobiografische roman waarin ze de grenzen beschrijft van de strenge soennitische gemeenschap waarin ze is opgegroeid. Ze kreeg veel lof voor haar verhaal, maar wordt tevens overspoeld door haat en bedreigingen door moslimextremisten.

(Lees verder onder de video)

Vuurwapens en verbale bedreigingen

Op haar Twitter deelt ze vaak foto’s van de bedreigingen. Zo krijgt ze foto’s toegestuurd van wapens. Daarnaast kreeg ze een foto te zien met een beeld uit Family Guy waar de baby Stewie Griffin in een plas bloed ligt met de tekst “doe de Pim Fortuyn” met daarboven enkele vuurwapens. Van een andere instagrammer krijgt ze een foto van een pistool, gevolgd door doodshoofden en een zwarte vlag met Arabische tekst zoals vaak gebruikt door terreurbewegingen.

Naast visuele bedreigingen, krijgt ze ook verbale bedreigingen zoals “jij staat officieel op het (sic) zwarte lijst van sharia4holland”. Sharia4holland beweert “grote plannen” te hebben met Lale Gül en “overall (sic) in Amsterdam actief te zijn”. “Straks boem bij je huis, je kan beter vluchten,” stuurt nog een anonieme instagrammer, gevolgd door nog wat tekst in het Turks en daarna “bom op je huis kk (kanker) bitch.” Ene Mustafa waarschuwt haar dat ze gevaarlijk bezig is. Nog andere ‘flaterende’ tweets komen van ene Benaissa die beweert dat ze “nu al gestraft wordt, laat staan in de (sic) hiernamaals.”

Lale Gül wordt vaak uitgescholden

Nog een laatste voorbeeld, hoewel er nog veel meer op haar Twitter staan, komt van ene Yunus. Hij stuurde haar meerdere berichten waarin hij haar stevig uitscheldt. “Achterlijke gore vieze vuile hoertje (sic),” schrijft hij. “Dat ben jij! Je moeder had je moeten doorslikken. Jij bent dus wat ze noemen een neukfout. Je achterlijke boek, daar zal je hoe dan ook terecht voor staan. Maar los van dat ben jij een vieze vuile hoertje (sic). Walgelijk en inhumaan. Hoop echt dat je een ziekte krijgt die jou alles even goed laat beseffen. En nu oprotten achterlijke stettebak.”

Die storm van bedreigingen raakt haar, maar ze krijgt ook steun. Zo ondertekenden verschillende politici, schrijvers, cartoonisten en artiesten allemaal het manifest waarin ze haar steunen. De katholieke kerk en de Joodse gemeenschap betuigt ook steun voor de jonge schrijfster. Het manifest staat online te lezen op laatlalevrij.nl.

Manifest wil haar steunen

“We staan niet toe dat enkelingen in onze samenleving het gemeenschapsgevoel aantasten door hun intolerantie,” staat er te lezen. “De hardheid van de harten van mensen zullen we bestrijden door onze armen om Lale heen te slaan.” “Lale verdient het te gaan leven zoals zij dat wil. Ondubbelzinnig. Dus laten we dat uitspreken, vaststellen, verdedigen, ervoor opkomen. Duidelijk maken dat we aan haar kant staan, dat vrijheid ook geldt als je uit een onvrije omgeving komt.” “In Nederland maken we onze eigen keuzes. Bepalen we zelf hoe we willen leven, en met wie. Wat we willen zeggen, en hoe. Vrijheid hoef je niet te verdienen, je hebt het als je in dit land woont. Ongeacht je achtergrond, je afkomst, je levensovertuiging. Ook Lale Gül”

Ze wordt overspoeld met bedreigingen en haatberichten

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen