Minister Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Minister Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Uncategorized

Minister Vandenbroucke: “Geen enkele reden om nu te stoppen met AstraZeneca”

/

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zegt dat er “geen enkele reden” is om het vaccineren met AstraZeneca-vaccins stop te zetten. Heel wat Europese landen zijn hebben de vaccinaties met Astrazeneca stopgezet omdat er ongerustheid is over ernstige bijwerkingen.

Enkele dagen geleden kondigde Denemarken aan dat het geen vaccins van AstraZeneca meer zou toedienen omdat er bij verschillende gevaccineerden problemen met bloedstolling werden vastgesteld, wat tot tromoboses leidt. Inmiddels hebben verschillende Europese landen het voorbeeld van Denemarken gevolgd. Ook Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, IJsland, Ierland, Italië en Bulgarije hebben de AstraZeneca-vaccinaties stopgezet.

Maar ons land zal gewoon met AstraZeneca blijven vaccineren, zo bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Op basis van wat we weten is er geen enkele reden om nu te stoppen”, klinkt het. “We nemen een groter risico als we de duizenden mensen die zich morgen en de komende dagen willen laten vaccineren het vaccin niet zouden geven. Het vaccin beschermt zeer goed. Oudere mensen sterven vaak aan de ziekte. We gaan ze het vaccin niet onthouden. Dat zou onverantwoord zijn.”

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zou donderdag met nieuwe informatie en een nieuw advies komen over het AstraZeneca-vaccin. Ons land zal dat advies opvolgen, stelt Vandenbroucke. “De veiligheid van het vaccin is ook voor ons belangrijk. We volgen zorgvuldig op. We vragen aan het EMA dat het alle gegevens verzamelt om te onderzoeken of er problemen zijn. We hopen dat we tegen donderdag toch meer gegevens krijgen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen